Piroska
-2 °C
5 °C

Történelmi esőzések Romániában

2005.09.23. 14:15
Akár erőszakkal is kitelepíthetik a Bukarest környéki lakókat, miután féltucatnyi áldozata van az újabb árvíznek.

Válságosra fordult az árvízhelyzet hat dél-romániai megyében, ahol 299 település került víz alá, közölték a román katasztrófa-elhárítás országos bizottságának pénteki bukaresti tanácskozásán.

A testület ülésén Anghel Andreescu tábornok, a belügyminisztérium államtitkára arról számolt be, hogy az ország déli-délkeleti megyéiben öt napja szünet nélkül szakadó eső miatt keletkezett árvízben 71 lakóház összedőlt, 1098 súlyosan megrongálódott, víz alá került csaknem ötezer háztáji gazdaság. A Bukarest környéki Ilfov megye 15 településén pedig készültségi állapotot kellett elrendelni. Ez azt jelenti, hogy ezekben a helységekben szükség esetén erőszakkal is ki lehet lakoltatni az embereket a veszélyeztetett házakból, lakásokból.


Fotó: EPA

A déli megyéket sújtó árvíz miatt hét országút bizonyos szakaszait lezárták a forgalom elől, tíz vasútvonalon szünetel a forgalom, közölte az ülésen a román szállításügyi minisztérium képviselője.

Az országos vízügyi hatóság vezetője szerint nem "bőséges", hanem "történelmi esőzések" okozták a mostani árvizet. Példaként említette, hogy több dobrudzsai településen csütörtökön, 24 óra leforgása alatt négyzetméterenként 220 liter csapadék zúdult, Bukarestben pedig 72 óra alatt 180 liter eső hullott minden négyzetméterre.


Fotó: EPA

Az árvíz által sújtott megyékben válságosra fordult helyzetre való tekintettel Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök a katasztrófa elhárítási hatóság ülésén elrendelte, hogy az érintett területek prefektúrái élelmiszerrel és közszükségleti cikkekkel segítsék a rászorultakat, a halálos áldozatok családjainak pedig pénzbeli gyorssegélyt kell nyújtani.

Román hírforrások hat-hét halálesetről számoltak be csütörtökön és pénteken. Rendőrségi források szerint az áldozatok száma nagyobb is lehet, elsősorban a dobrudzsai településeken hullott katasztrofális mennyiségű eső miatt.