Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Női ruhában akart Magyarországra szökni a jógamester

2004.03.29. 14:37
A prostitúcióval, kiskorúak megrontásával, adócsalással meggyanúsított szervezet vezetőjét a román belső vámszolgálat sepsiszentgyörgyi hivatalának egyik magyar nemzetiségű vámtisztje segítette az illegális határátlépési kísérletben.
Egy romániai magyar vámos közreműködésével, nőnek öltözve akart Magyarországra szökni Gregorian Bivolaru jógatanár, akinek "mozgalmát" a napokban göngyölítették fel a román hatóságok - derült ki a hétfői bukaresti híradásokból. A Mozgalom a Szellemi Integrációért az Abszolútumban (MISA) név alatt Romániában még 1990-ben bejegyzett szervezet ellen prostitúció, kiskorúak megrontása, adócsalás és más bűncselekmények gyanúja miatt hoztak a múlt héten drasztikus rendőri intézkedéseket. A közvéleményben egyébként csak "Bivolaru-szektaként" emlegették a "mozgalmat".

Bizonyítékokkal alá nem támasztott, túlméretezett rendőri akciónak nevezte a mozgalom ellen indított nagyszabású razziát a bukaresti ellenzéki sajtó. A Ziua teljes oldalt szentelt a botránynak, emlékeztetve: korábban a bukaresti ügyészek arra kérték az újságírókat, legyenek türelemmel, mert hamarosan "megsemmisítő erejű bizonyítékokat" tárnak eléjük a MISA-ról. Ezek bemutatása azonban elmaradt - állapítja meg a lap.

Magyar nemzetiségű vámtiszt segítette

A múlt heti rendőrségi és ügyészségi rajtaütések után csak néhány órára vettek őrizetbe embereket, magának Gregorian Bivolarunak - aki önmagát jógaoktatónak nevezi - nem korlátozták a mozgását, s így határátlépési tilalom alá sem helyezték. Ennek ellenére a szektavezér vasárnap este Nagylaknál a román vám- és határvédelmi szervek megkerülésével próbált Magyarországra távozni.

A román határrendészet szóvivője közölte: az illegális határátlépési kísérletben Gregorian Bivolarut a román belső vámszolgálat sepsiszentgyörgyi hivatalának egyik magyar nemzetiségű vámtisztje segítette. A magát szolgálati okmányával igazoló vámhivatalnok egy Opel gépkocsi utasaként a nagylaki határállomás román rendészeti személyzetének azt mondta, hogy Olaszországba kíséri két román és egy olasz barátját.

Fekete paróka

A gépkocsi utasai az okmányellenőrzés után a "senki földjén", azaz egy vámszabad területen működő üzlet előtt leparkoltak. Onnan a sepsiszentgyörgyi vámhivatalnok gyalog visszatért a határ román oldalára, és a Magyarországról érkező forgalom útvonalán egy fekete parókás "hölggyel" próbált visszaosonni az Opelhez. Csakhogy a román határőrök utánuk mentek és igazoltatták őket. A "hölgynél" nem volt útlevél, valódi útiokmányát a gépkocsi egyik gumiszőnyege alatt találták meg, az Gregorian Bivolaru névre szólt. Így derült ki, hogy a paróka alatt valójában a román szektavezér rejtőzködött.

A történtek után Bivolarut feltartóztatták, visszafordították Romániába, ahol törvénytelen határátlépési kísérlet vádjával indítanak eljárást ellene.