Alfréd
-2 °C
2 °C

Letartóztatták az olasz ámokfutót

2005.06.28. 10:19
Hétmásodperces rendőrségi roham vetett véget egy olasz számítástechnikus kilencórás ámokfutásának. A bíróság kilakoltatási határozatán feldühödött Angelo Sacco három embert megölt, kilencet megsebesített.

Kilenc órás ostrom végén az olasz rendőrség speciális kommandójának hét másodperces rohama vetett véget Bogognóban egy ötvenéves számítástechnikus ámokfutásának, jelentette a BBC. Angelo Sacco hétfőn délután háromkor kezdett ámokfutásába, amikor egy bírósági végrehajtó kézbesítette neki a bíróság kilakoltatási parancsát.

A katonaviselt, hobbivadász és egy barátja szerint elsőosztályú lövész Sacco egyszerűen agyonlőtte a végrehajtót, majd elbarikádozta magát otthonában. Háza ablakából tűz alatt tartotta az utcát. Ámokfutásában egy rendőrt és egy járókelőt megölt, hat rendőrt és három járókelőt - köztük egy nőt súlyosan - megsebesített.

A rendőrök hiába próbáltak kapcsolatba lépni az ámokfutóval, Sacco sem a telefonhívásokra, sem a hangosbeszélőn közölt felszólításokra nem reagált. Az utcán kaotikus helyzet alakult ki, mivel a mentők az állandó tűzben nem tudták megközelíteni a sebesülteket.

Az ámokfutásnak a kommandósok éjféli rohama vetett véget. A kommandósok nem ütköztek ellenállásba, részben mert Saccót altatógázzal terítették le. A férfi az akciót vezető kommandós szerint alsógatyájában üldögélt egy fotelban a nappaliban, jelentette az AFP.

A rohammal azért vártak késő estig, mert Sacco nem volt egyedül, anyja, nagynénje és nővére is a házban volt.