Gerzson
-3 °C
2 °C

Beszakadt utak Budapesten

2006.04.04. 13:00
Kedden kétirányúsították a Fő utcát az I. kerületben, mivel a vele merőleges Pala utcát alámosta a víz és a burkolata beszakadt. A Budapesti Közlekedési Vállalat több járata továbbra is megváltozott útvonalon jár. Délelőtt lezárták a Bem rakpartot, a Római-parton, a Margitszigeten, a Margit-híd budai hídfőjénél és a metró Batthyány téri aluljárójánál a legkritikusabb az árvízi helyzet Budapesten. A legnagyobb veszélyt a buzgárok jelentik, de a védők kitartanak.

Hétfő este meghaladta a 2002-es rekordmagasságot, 848 centimétert a Duna, a folyó várhatóan szerdára virradóra tetőzik: jelenleg 860 centiméter a vízszint, ami 12 centivel haladja meg az eddigi legmagasabb vízállást. A szakemberek 2-5 centis vízszint emelkedést valószínűsítenek, ami nem jelent többlet problémát. Az illetékesek arra számítanak, hogy öt-hat nap alatt húzodik vissza a Duna az alsórakpartok szintje alá.

iAz éjszaka több helyen meg kellett erősíteni az ideiglenes margitszigeti homokzsáktöltéseket, de a védekezés stabil. A Margitsziget bejáratánál több helyen alakultak ki buzgárok, a feltörő vizet katonák homokzsákokkal, a kisebb szivárgásokat ellennyomó medencével vették körbe.

Mindenképp jobban teszik a szentendrei HÉV-vel utazni akarók, ha elkerülik a Batthyány teret, mondta el az Indexnek Mihálszky Gábor a BKV fődiszpécsere. A HÉV ugyanis hétfő óta csak a Margit hídtól északra kialakított ideiglenes felszíni peronról indul Békásmegyer felé, és ezt a helyet legjobban a 4-es és a 6-os villamosokkal lehet megközelíteni. A 60-es és a 86-os autóbuszok ugyan elviszik a Bathyány térről az utasokat a vízszivárgás miatt kieső szakaszon, de az alsó rakpart lezárása miatt állandó a torlódás az útvonalukon, és roppant lassan haladnak a BKV járművei a beállt forgalomban.


Kritikus pontok Budapesten (galéria)

Beszakadt a Pala utca

Kétirányúsították a Fő utcát az I. kerületben, mivel a rá merőleges Pala utcát alámosta a víz és a burkolata beszakadt, így onnan el kellett terelni a forgalmat. A fokozódó árvízhelyzet miatt le kellett zárni a 2-es utat Pesten, a Váci út északi részén a Vízműveknél, a Szilas pataknál, mivel a Duna elöntötte az árterületet és a víz az úttestet is elborította. Autók még éppen járhatnak az úton, de a nehéz járműveket nem engedik az útra, ezért a 104-es busz rövidített úton jár, tudtuk meg Mihálszky Gábortól.

A pesti parton közlekedő kettes villamos kedden még csak a Boráros térig jár a Közvágóhídtól, szerdától azonban egészen a Március 15. térig el tud majd jutni a járat, mivel addigra kiépítik az Erzsébet híd alatt az ideiglenes váltót. A budai parton járó 19-es és 41-es villamosok még mindig a teljes útvonalon közlekednek, a sínek közt feljött víz egyelőre nem zavarja forgalmukat.

Továbbra is teljesen más útvonalon jár a 34-es busz, a 106-os busz részben elterelt úton viszi az utasokat, míg a 26-os buszok egyáltalán nem járnak a Római part, Csillaghegy, Pünkösdfürdő városrészekben. A magas vízállás miatt a Margitszigeten sem járművel, sem gyalog nem lehet közlekedni, ezért a 26-os autóbusz sem jár.

Homokzsákok mindenfelé

A Margitszigetnél hajnali 6 órakor a Duna vízállása 856 centiméter volt. Az elzárt szigetet rendőrök védik a nézelődőktől. Intenzív árvízi védekezés folyik a Római-parton is. A feltörő buzgárokat 30 önkéntes próbálja homokzsákokkal körülbástyázni.


Csónakkal mentenek a Hajógyári-szigeten

A Margit-híd budai hídfőjénél is beszakadt az útburkolat. A Bem-rakpartot délelőtt lezárták, a víz feljön a gát alatt, emiatt beláthatatlan veszélyekkel járna az útra engedni a forgalmat, közölte Demszky Gábor főpolgármester. A veszély elmúltáig csak a tömegközlekedés működik az említett útszakaszon.
Az árvíz percről percre>>

A Batthyány téren az aluljárókat homokzsákokkal veszik körül a BKV munkatársai. Hajnali 4 órakor tizenöt ember töltötte a zsákokat és gátolta meg, hogy az esetleg feltörő víz az aluljáróba folyjon. Biztonsági okokból lezárták a Batthyány téri gyalogos aluljáró egy részét és lezárták a 2-es metró állomási bejáratától a Dunapart felé eső gyalogos aluljáró szakaszt, valamint a HÉV állomás előtti területeket. Keddtől az aluljáróban lévő pénztárak is zárva tartanak. A 2-es metró Batthyány téri állomása a tér felöli mozgólépcsőről zavartalanul megközelíthető. A BKV tájékoztatása szerint biztonságos és akadálymentes a 2-es metró közlekedése a Duna alatti szakaszon, itt előreláthatóan nem várható a forgalom korlátozása.

Az előrejelzések szerint a Duna Budapestnél keddről szerdára virradóra fog tetőzni 862 centiméteres rekordvízszinttel.