Emőke
-4 °C
9 °C

Alig fért el a hároméves Sára új veséje

2006.04.12. 14:22
Két éven keresztül vártak egy gyermekvesére Szegeden, hogy a születése óta beteg Sárának új vesét adhassanak. Az új szerv nyomta a végtagok ereit, de a kislány már jól van.

Egy hároméves kislány kapott új vesét Szegeden. A gyermek az eddigi legfiatalabb a transzplantált páciensek között - mondta a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa.

Nem működtek

Szenohradszky Pál, aki a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke is, elmondta: a hároméves Sára születése óta beteg volt, veséi nem működtek rendesen. Egyéves korában mindkét veséjét el kellett távolítani, mert sok fehérjét vesztett a szervezete a veséken keresztül.

A kislány azóta művi méregtelenítésben részesült, a hashártyán keresztül, mert a gépi kezelésnél, azaz a dialízisnél percenként 2,5-3 deciliter vérre van szükség; ez nem jöhetett szoba, hiszen a gyermekeknek kicsik az erei és még kevés a vérük. A kislány szerepelt a vese várólistán, de csak gyermek vese kerülhetett szóba. A kicsiknél kiemelten kezelik a veseátültetést, hogy szellemi és testi fejlődésük ne maradjon el.

A műtét technikailag nem számít bravúrnak, ám a gyermek kora miatt mégis fontos. Az eddigi legfiatalabb páciens Magyarországon 8 éves volt. A 11 kilós gyermek kis testében alig fért el a szerv. A kislányt újra meg kellett operálni, mert a beültetett vese nyomta a végtagok ereit.

A kislány már a Szegedi Gyermekklinikán van, jók a leletei, a veséje is működik, így várhatóan az ünnepek után hazamehet. A következő lépés, hogy megtanuljon pisilni, hiszen eddig a betegsége miatt nem volt vizelete - tette hozzá a főorvos.