Géza
-12 °C
-4 °C

Térítéssel a SARS ellen

2003.05.30. 10:42
A SARS elleni védettség ígéretével toborzott híveket magának egy kínai keresztény szekta. A hatóságok letartóztatták a Menhutui egyház tizenhárom tagját. Kína szigorúan bánik a kisegyházakkal, deviánsnak tartja azokat.
Letartóztatták egy keresztény vallási közösség tizenhárom tagját Kínában. A kínai hatóságok vádjai szerint a kisegyház tagjai a "SARS-járványt kihasználva" hittérítői tevékenységet folytattak.

Pekingi lapjelentések szerint a Mentuhui "szekta" vezetője, Csiang Pai-jun és tizenkét követője egy teljes falu lakosságát bírta megtérésre. A térítők szerint vallásuk megóvja az embereket a vírustól. A Facsi Pao című igazságügyi szakfolyóirat szerint a Mentuhui száz új tagot toborzott a módszerrel.

A Mentuhui elsősorban Kína dél-nyugati tartományaiban népszerű, állítólag több százezer tagja van. Peking szigorú megtorlást alkalmaz valamennyi szekta ellen, deviánsoknak tekintik őket.

A vírus terjedése nem állt meg. Tajvanon újabb hét atípusos tüdőgyulladásos esetet regisztráltak pénteken. A szigeten eddig összesen 667 SARS-fertőzöttet tartanak nyilván. Ugyanakkor csütörtök óta nem jelentettek egyetlen újabb halálesetet sem. A szigeten eddig 81-en haltak bele a járványba.