Gusztáv
3 °C
7 °C

Adócsalással vádolják Sas Józsefet

2005.08.01. 15:39
Az ügyészség vádat emelt Sas József ellen, mert éveken át egy egyéni vállalkozó vette fel a művész különféle jövedelmeit. Amikor a Mikroszkóp Színpad igazgatója tudomást szerzett arról, hogy a helyette számlázó vállalkozónál adóellenőrzés kezdődött, önként befizetett húsz millió forintnyi elmaradt adót.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt B. Béla egyéni vállalkozó és Sas József, a Mikroszkóp Színpad igazgatója ellen. Az elsőrendű vádlott B. Béla ellen adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás a vád, a másodrendű vádlott Sas József ellen folytatólagosan elkövetett társadalombiztosítási csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás a vád, közölte Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Színlelt megállapodás '97-ből

Az ügyészség által következetesen S. Józsefként emlegetett művész a vád szerint - ahogy a szóvivő elmondta - még 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal, a megállapodás célja pedig az volt, hogy a másodrendű vádlott, Sas József kikerülje az adófizetési kötelezettségét.

A vádlottak megállapodtak abban, hogy a másodrendű vádlott művészeti tevékenységéből és az egyéb szponzoroktól szerzett bevételt az egyéni vállalkozó számlájára utalják át, az egyéni vállalkozó pedig ennek az összegnek a 90 százalékát készpénzben átadja a másodrendű vádlottnak, 10 százalékot megtart magának.

Sas nem vallotta be jövedelmeit

Az így átvett jövedelemről a másodrendű vádlottnak, mint önadózónak bevallást kellett volna készítenie, ő azonban nem fizette meg a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást ezen összegek után. A vádlottak szerződést kötöttek, miszerint az egyéni vállalkozó jogosult a művész, mint jogtulajdonos képviseletére, nevében köthet szerződést, és jogosult beszedni a szerződött összegeket. Egy másik szerződést a Mikroszkóp Színpad Kht., illetve a Mikroszkóp Színpad Alapítvány képviselőjeként kötöttek meg a vádlottak.

Sas József gyakorlatilag üzletszerzői tevékenység ellátásával bízta B. Bélát, azonban ezek színlelt szerződések voltak, hiszen a megkötött szerződések tekintetében az elsőrendű vádlott semmilyen tevékenységet nem végzett, a szerződéseket S. József kötötte és végezte el. A szerződésnek megfelelően az egyéni vállalkozó bankszámlájára utalt összeget az elsőrendű vádlott készpénzben felvette, és 90 százalékát átadta Sasnak, tette hozzá a szóvivő.

Húszmillió utólag

Sas József így 1998-ban 7,8 millió, 1999-ben 9,9 millió, 2000-ben 4,6 millió, 2001-ben 12,8 millió forintot nem fizetett be adóként. Amikor tudomást szerzett arról, hogy társánál adóellenőrzés folyik, önellenőrzést végzett és utólag közel 20 millió forintot megfizetett személyi jövedelemadóként az APEH-nek, és ezzel részben megtérítette az adóhiányt.

A vád szerint S. József 1999 és 2001 között összesen több mint 7 millió forintot nem fizetett meg egészségügyi hozzájárulásként, valamint 4 millió forint társadalombiztosítási járulékkal is adós.

Sas József a tavaly április óta zajló eljárás elején kijelentette, hogy kikéri magának a gyanúsítgatásokat, és leszögezte, hogy ő nem adócsaló. Azt állította az egész ügy annyiról szól, hogy a "menedzserem nem fizette meg a fellépéseim utáni tiszteletedíjak közterheit". A rendőrség egyébként már egy évvel ezelőtt vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!