Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adócsalással vádolják Sas Józsefet

2005.08.01. 15:39
Az ügyészség vádat emelt Sas József ellen, mert éveken át egy egyéni vállalkozó vette fel a művész különféle jövedelmeit. Amikor a Mikroszkóp Színpad igazgatója tudomást szerzett arról, hogy a helyette számlázó vállalkozónál adóellenőrzés kezdődött, önként befizetett húsz millió forintnyi elmaradt adót.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt B. Béla egyéni vállalkozó és Sas József, a Mikroszkóp Színpad igazgatója ellen. Az elsőrendű vádlott B. Béla ellen adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás a vád, a másodrendű vádlott Sas József ellen folytatólagosan elkövetett társadalombiztosítási csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás a vád, közölte Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Színlelt megállapodás '97-ből

Az ügyészség által következetesen S. Józsefként emlegetett művész a vád szerint - ahogy a szóvivő elmondta - még 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal, a megállapodás célja pedig az volt, hogy a másodrendű vádlott, Sas József kikerülje az adófizetési kötelezettségét.

A vádlottak megállapodtak abban, hogy a másodrendű vádlott művészeti tevékenységéből és az egyéb szponzoroktól szerzett bevételt az egyéni vállalkozó számlájára utalják át, az egyéni vállalkozó pedig ennek az összegnek a 90 százalékát készpénzben átadja a másodrendű vádlottnak, 10 százalékot megtart magának.

Sas nem vallotta be jövedelmeit

Az így átvett jövedelemről a másodrendű vádlottnak, mint önadózónak bevallást kellett volna készítenie, ő azonban nem fizette meg a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást ezen összegek után. A vádlottak szerződést kötöttek, miszerint az egyéni vállalkozó jogosult a művész, mint jogtulajdonos képviseletére, nevében köthet szerződést, és jogosult beszedni a szerződött összegeket. Egy másik szerződést a Mikroszkóp Színpad Kht., illetve a Mikroszkóp Színpad Alapítvány képviselőjeként kötöttek meg a vádlottak.

Sas József gyakorlatilag üzletszerzői tevékenység ellátásával bízta B. Bélát, azonban ezek színlelt szerződések voltak, hiszen a megkötött szerződések tekintetében az elsőrendű vádlott semmilyen tevékenységet nem végzett, a szerződéseket S. József kötötte és végezte el. A szerződésnek megfelelően az egyéni vállalkozó bankszámlájára utalt összeget az elsőrendű vádlott készpénzben felvette, és 90 százalékát átadta Sasnak, tette hozzá a szóvivő.

Húszmillió utólag

Sas József így 1998-ban 7,8 millió, 1999-ben 9,9 millió, 2000-ben 4,6 millió, 2001-ben 12,8 millió forintot nem fizetett be adóként. Amikor tudomást szerzett arról, hogy társánál adóellenőrzés folyik, önellenőrzést végzett és utólag közel 20 millió forintot megfizetett személyi jövedelemadóként az APEH-nek, és ezzel részben megtérítette az adóhiányt.

A vád szerint S. József 1999 és 2001 között összesen több mint 7 millió forintot nem fizetett meg egészségügyi hozzájárulásként, valamint 4 millió forint társadalombiztosítási járulékkal is adós.

Sas József a tavaly április óta zajló eljárás elején kijelentette, hogy kikéri magának a gyanúsítgatásokat, és leszögezte, hogy ő nem adócsaló. Azt állította az egész ügy annyiról szól, hogy a "menedzserem nem fizette meg a fellépéseim utáni tiszteletedíjak közterheit". A rendőrség egyébként már egy évvel ezelőtt vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást.