16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Visszakerülnek Magyarországra a Seuso-kincsek?

2007.07.03. 17:46
A Globus című zágrábi hetilap tudomása szerint Soros György megvásárolja Lord Northamptontól a Seuso-kincset, és egy budapesti múzeumnak ajándékozza.

A Globus legfrissebb számában hosszú írást szentel az antik római gyűjtemény körüli vitáknak, emlékeztetve arra, hogy az "Isztrián talált" Seuso-kincs Horvátország és Magyarország között vita tárgyát képezi. A horvát fél lobbizása ellenére a gyűjtemény hamarosan valamelyik budapesti múzeumban találja magát, írja a zágrábi lap.

Több milliárd forintot érnek

"A gyűjtők világából és a nemzetközi kultúrkörökből származó nagyon jól értesült forrásokra hivatkozva" a Globus tudni véli, hogy Soros György magyar származású amerikai üzletember megveszi a Seuso-kincset a jelenlegi tulajdonosától, az angol Lord Northamptontól, de az antik római kultúra egyik legértékesebb lelete nem marad nála, mert "saját hazájának, Magyarországnak ajándékozza".

A kulturális tárca tudhat valamit

A magyar kulturális minisztériumban nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni a lap információit, s azt mondták érdeklődésére, hogy hamarosan kiderül, milyen lépésekhez folyamodott Magyarország, hogy visszakapja a kincset, amely - ismerteti a Globus - a magyarok állítása szerint a Balaton vidékéről származik.

Ennek ellenére olybá tűnik, hogy a szerződés aláírás előtt áll, a vételi ár titkos ugyan, de vélhetően több tízmillió dollárra rúg majd, mivel Lord Northampton állítólag 17 millió dollárt fizetett érte, és nem fogja kevesebbért adni, írja a zágrábi újság.

Három ország vallja magáénak

A késő római korból származó, 100-250 millió frankra becsült ezüstedényeket 1990 őszén akarta a Sotheby's aukciósház Zürichben elárvereztetni. A kincsekről három ország, Magyarország, az egykori Jugoszlávia (majd a jogutód Horvátország) és Libanon állította, hogy földjéből származik.

Gyilkosság miatt is nyomoznak

A kincsek feltételezett lelőhelye Polgárdi. A rendőrség 2000-ben rendelt el nyomozást a kincs miatt közel 30 éve megölt fiatalember gyilkosa - a kincs vélt elrablója, illetve egyes darabjainak rejtegetője - után. Öt éve derült ki ugyanis, hogy a Seuso-leletnek csak egy része került külföldre, egyes darabokat viszont Magyarországon rejtegetnek.

  • Tippek
  • Hírek