Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Egy brazil látnok követeli a Szaddám fejére kitűzött 'vérdíjat'

2004.04.30. 08:34
A Szaddám Huszein volt iraki elnök elfogását döntően segítő információért kitűzött 25 millió dolláros jutalmat követeli az Egyesült Államoktól egy brazil látnok. Jucelino Nobrega da Luz a Minas Gerais brazil szövetségi állam bíróságnál benyújtott keresetével követeli az összeg kifizetését.
Mint az O Estado de Sao Paulo című napilap csütörtökön beszámolt róla, a saját állítása szerint látnoki képességekkel rendelkező angoltanár azt állítja, hogy már 2001. szeptember 13-án levet küldött az Egyesült Államok brazíliai nagykövetségnek, és ebben nem csak az USA afganisztáni és iraki háborúját jövendölte meg, hanem azt is, hogy az akkori iraki vezető az amerikai csapatok elől hol fog elrejtőzni.

A 2001. október 1. és 29., valamint december 26. keltezésű leveleket a megfelelő információkkal Luz állítólag elküldte George Bush amerikai elnöknek, az FBI amerikai szövetségi nyomozó iroda igazgatójának és az amerikai szenátus elnökének. Az írásokat letétbe helyzete egy jegyzőnél is.

A beszámoló szerint ezekben az áll, hogy Szaddám Huszein a Tikrit melletti ad-Duárban lesz megtalálható. Ott lehet majd látni egy Noé bárkáját ábrázoló plakátot. Szaddám maga - a jövendölés szerint egy 1,8 méterszer 65 centiméteres lyukban lesz, törmelékkel és gumilepedővel beborítva a Tigris folyónál. A bejáratot téglák, iszap és hulladék fogja álcázni. De addigra "jobb keze", aki Franciaországban lesz, már "további információkat fog átadni".

Amikor Szaddám Huszein az elűzését követően elrejtőzött a külvilág elől, Lutz a beszámoló szerint 2003. június 5-én, július 17-én és augusztus 25-én újabb leveleket írt a Sao Paulo-i amerikai konzulnak, az FBI-nak és Bushnak. Az amerikai csapatok 2003. december 13-án a Tikrit melletti ad-Duárban egy földlyukban vették őrizetbe Szaddám Huszeint.

Testőre buktathatta le
Egyik legközelebbi személyi testőre és rokona vezette az amerikai katonákat Szaddám Huszein volt iraki diktátor búvóhelyéhez - adta hírül március végén a BBC. Mohamed Ibrahim Omár el-Muszlitot Bagdadban fogták el az amerikaiak és Tikritbe, Huszein szülővárosába szállították, ahol kihallgatásnak vetették alá. Muszlit hamar megtört, és felfedte az amerikaiak előtt annak a farmnak a hollétét, ahol Szaddám Huszein rejtőzött. Az amerikaiak azonban nem fizették ki Muszlitnak azt a 25 millió dollárt, amelyet előzőleg a Huszein hollétéről döntő értesüléssel szolgálóknak helyeztek kilátásba, mivel a testőr nem önként, hanem kihallgatás során adta ki az információt. Az amerikai hadsereg a mai napig nem fedte fel, hogy ki volt a nyomravezető.