Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Eltűnt Simek Kitti kegyelmi kérvénye

2004.12.07. 10:40
A Népszabadság szerint nemes egyszerűséggel elveszett Simek Kitti kegyelmi kérvénye. Mint ismert, a fiatal lány 14 éves korában gyilkolta meg nevelőapját. Simek Kittit két év két hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, de kegyelmi kérvénye elbírálásig halasztást kapott.
Egyelőre bizonytalan, hogy börtönbe vonul-e Simek Kitti, aki 14 évesen megölte nevelőapját. A májusban egy gyermeknek életet adó lánynak már egy hete meg kellett volna kezdenie szabadságvesztésének letöltését, az Igazságügyi Minisztériumtól azonban a köztársasági elnök előtt lévő kegyelmi kérvény elbírálásig halasztást kapott, írja a keddi Népszabadság.

Elveszett a halasztási hatátrozat?

A törvény szerint egyébként a gyermek féléves koráig kaphat halasztást. Az idő novemberben letelt, tehát a fiatal lánynak meg kellene kezdenie a börtönbüntetése letöltését. A Népszabadságnak a szaktárcánál azt mondták, időben postázták a halasztási határozatról szóló értesítést, mégis a lap úgy tudja, hogy az nem érkezett meg. A lap azt tudta meg a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, hogy a kérvényt sem továbbították az államfő hivatalához a tárcától.

Az igazságügyi tárca a Népszabadságnak kedd reggelre ígért választ az ügyben, a tárca azonban az Index megkeresésére sem mondott eddig semmit az üggyel kapcsolatban. A napilap emlékeztetett arra, hogy az alkotmány értelmében egyéni kegyelmet a köztársasági elnök adhat, a büntetőeljárás megszüntetésére irányuló kérelmet viszont az ügyben eljáró hatóságnál kell előterjeszteni, s a javaslatot az igazságügy-miniszter teszi meg az államfőnek. A köztársaság elnökének nem kell indokolnia a kegyelmi határozatát, amely akkor válik érvényessé, ha azt az igazságügy-miniszter utólagosan ellenjegyzi.

Előzmények

Amint arról az Index is beszámolt Simek Kitti 2002-ben agyonlőtte alvó mostohaapját. A lány és az anya vallomásai szerint a helyi kocsmát bérlő mostohaapa éveken keresztül bántalmazta és szexuálisan zaklatta Kittit, ezt azonban nem sikerült egyértelműen bizonyítani.

A tótújfalusi lányt a Pécsi Ítélőtábla bűnösnek mondta ki és két év két hónap, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A bíróság ezzel súlyosbította az első fokú ítéletet, amely csak felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. A másodfokon eljáró bíróság az ítélet indoklásában súlyosbító körülményként emelte ki, hogy Kitti kivégzésszerűen, ráadásul álmában végzett nevelőapjával, a gyilkossághoz különösen veszélyes eszközt - pisztolyt - használt, másnap pedig szórakozni ment. A bírák úgy ítélték meg, hogy az emberölés az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, aminek a felfüggesztett szabadságvesztés nem eléggé súlyos büntetése.