Ervin
14 °C
21 °C

Nem sikerült felhozni a Dunába esett autót

2001.06.14. 21:15
A tűzoltók csütörtök este feladták a küzdelmet, hogy kiemeljék a Dunából azt a Skodát, amely éjjel hajtott a folyóba. A munkát pénteken folytatják, így még azt sem lehet tudni, volt-e valaki a kocsiban. Egy szemtanú állítása szerint egy fiatalember ült a volánnál. A rendőrség talált egy gazdátlan rendszámot a parton, amely szintén egy Skodáé, de a tulajdonost nem sikerült elérni. Az Index információi szerint az sem kizárt, hogy öngyilkosság történt.
A tűzoltóknak csütörtökön nem sikerült kiemelniük azt az Skodát, amely éjjel fél egykor zuhant a Dunába a Margitsziget északi lehajtójánál. Kormos Endre, a BRFK sajtóosztályának helyettes vezetője az Indexnek elmondta, az esetnek volt egy szemtanúja, aki látta, hogy egy fiatalember ült a volánnál. Azt viszont már nem tudja, hogy a vízből kiúszott-e a jármű vezetője. A rendőrség talált egy gazdátlan Skoda-rendszámot, de csak akkor lehet teljes biztonsággal állítani, hogy az a szerencsétlenül járt autóról esett le, ha kiemelik a roncsot - hangsúlyozta Kormos Endre. A rendszámhoz tartozó kocsi tulajdonosát délután még nem sikerült megtalálni.

Radarral akadtak az autó nyomára

Négy és fél méter mélyen fejjel lefelé van az autó
Az autó egy buszmegálló szemeteskukáját kidöntve hajtott a folyóban, maga mögött hagyva irányjelzőjét és feltehetőleg a rendszámát. Éjjel a búvárok fél óra elteltével sem találták meg a roncsot az Árpád híd szigeti lehajtójának budai oldalán. A pontos helyet végül a helyszínre érkező tűzoltóhajó radarja mutatta ki.

A műszerek szerint fejjel lefelé áll az autó, de az erős sodrás és a törmelékek miatt nem lehet megközelíteni - mondta az Indexnek az egyik búvár, aki már az éjszakai keresésből is kivette a részét. Május végén sokkal könnyebb dolguk volt, akkor a Római-parton húztak ki a Dunából szintén egy Skodát. A mentést nehezíti a öt-hat kilométeres sodrás, valamint az, hogy a négy és fél méter mélyen lévő autó messze van a parttól.

Nem tudni, mikor emelik ki a kocsit

Vaslétrán próbálnak lejutni a búvárok
A tűzoltók egész nap azon dolgoztak, hogy egy vaslétrát rögzítsenek a vízben. Ez azért szükséges, mert kell egy szilárd pont a víz alatt, amihez a búvárok hozzáköthetik magukat. A kiemelésnél átkötik az autót, majd daru vagy csörlő segítségével kihúzzák azt a partra. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője még nem tudta megmondani, hogy mikor sikerül megközelíteni és felszínre hozni a járművet.

Jelenleg feltételezések vannak arról, hogy ki ült a kocsiban, és hogyan került a vízbe. Rendőrségi forrásból az Index megtudta, az sem kizárt, hogy öngyilkosság történt. Erre azonban csak akkor kapnak választ, ha kiderül, ki ült az autóban. A tűzoltók este negyed tízkor sem tudták megközelíteni a járművet, így pénteken folytatják a munkát.