Benedek
-5 °C
5 °C

Portól fuldoklik Esztergom és Dorog

2006.01.31. 16:49
A két városban októbertől számítva csaknem minden második nap határérték fölötti volt a porszennyezettség. Országosan Budapest és Miskolc szenved legjobban a rossz levegőtől.

Az elmúlt nyolc napban a szállópor-szennyezettség az egészségügyi határérték felett volt Esztergomban a Környezetvédelmi Felügyelőség mérőállomásának adatai alapján. A megengedett határérték mintegy kétszeresét mérték a műszerek, de a szennyezettség január 10-e óta folyamatosan a határérték körül, illetve felett van.

A szálló, vagy más néven ülepedő por a tíz mikrométeres mérettartomány alatti port jelenti, amely az emberi egészségre is veszélyt jelent, mert a porszemcsék a tüdőbe is lejutnak. A szálló por esetében az egészségügyi határérték 24 órás időtartam alatt legfeljebb ötven mikrogramm per köbméter, a városban mért érték 91 mikrogramm per köbméter - magyarázta a szakember. A szálló por forrása a széntüzelés, a dízeljárművek által kibocsátott korom, a gépkocsik féktárcsáiból porló azbeszt, az ipari létesítmények által kibocsátott szennyeződés, valamint a talajfelszínről a szél által felkapott porszemcsék.

Határérték felett

Az időjárást jelenleg alakító anticiklon, és a gyakorlatilag nulla légmozgás miatt Esztergom és a szomszédságában lévő Dorog még hetekig fuldokolhat a portól, a meteorológiai előjelzés szerint a következő napokban sem számíthatnak a helyi lakosok javulásra, mondta az Index megkeresésére Szuhi Attila. Dorogon amúgy is súlyos a helyzet, októbertől számítva minden második nap határérték fölötti volt a porszennyezettség a bányavárosban. Egészségügyi gondokat egyébként már a határérték alatti szennyezettség is okozhat, tette hozzá Szuhi Attila. A rossz fekvésű térség helyzetén tovább ronthat a tervezett nyergesújfalui cementgyár is.

Védtelen a lakosság

A jogszabályok szerint a Környezetvédelmi Felügyelőségnek intézkedési tervet kell kidolgoznia, ha az egészségügyi határérték feletti szennyezettséget mérnek a műszerek. Ilyenről az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek nincs tudomása.

A porszennyezés ellen a lakosság nem nagyon tud védekezni, a száj, illetve orr elé helyezett szűrőmaszk is jelenthet némi védelmet. Az ÁNTSZ korábbi jelentései szerint az esztergomihoz hasonló légszennyezettség mellett jelentősen megnő a légúti megbetegedések száma.

Miskolcon nem jó lakni

A Levegő Munkacsoport keddi jelentése szerint az ország több nagyvárosában továbbra is többszörösen a határértékek felett szennyezett a levegő. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint Budapest levegőjében a részecskék koncentrációja továbbra is az egészségügyi határértékek két-háromszorosa. A fővároson kívül több vidéki nagyvárosban - köztük Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Győrben és Debrecenben - is túllépte a határértéket a légszennyezettség. A főváros mellett továbbra is Miskolc belvárosában a legrosszabb a helyzet, ahol idén mindössze két napon maradt az egészségügyi határérték alatt a levegő szennyezettsége, és ebből az egyik nap január elseje volt.

A jogszabályok 35 ilyen nap után azonnali intézkedéseket írnak elő. Ugyanakkor a hatályos szmogriadó-rendelet nem teszi lehetővé a riasztást csupán részecskeszennyezés miatt, áll a közleményben.