Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Rekord mennyiségű hó esett a keleti parton

2003.12.08. 11:52
Közel százhúsz centiméter hó esett az Egyesült Államok keleti partjának több pontján is elmúlt napokban. A meteorológusok szerint a korán jött vihar már elhagyta a szárazföldet, és a szél erőssége is gyengült. Öt államban összesen nyolc ember vesztette életét a viharok miatt.
Két héttel a csillagászati tél kezdete előtt hatalmas hóvihar sújtotta az Egyesült Államok keleti partvidékét. A hétvégén Maine, New Hampshire és Massachusetts államokban rekord mennyiségű hó esett, egyes helyeken a hótakaró vastagsága majdnem elérte a százhúsz centimétert is. Az orkán erejű szél több méteres hullámokat korbácsolt a tengeren, így több tengerparti települést is elöntött a víz. Az eddigi adatok szerint a viharban összesen nyolc ember vesztette életét öt államban. Közülük hatan autóbalesetekben haltak meg.

Csendesedő vihar

A meteorológusok szerint a vihar egyre inkább távolodik a szárazföldtől, vasárnap éjjel már mintegy 320 kilométernyire keletre volt Massachusetts államtól. A szakemberek szerint a vihar várhatóan egyre jobban gyorsulva távolodik majd északkelet-kelet irányban. A 130-140 kilométeres sebességű szél erőssége is alábbhagyott, így már nem kell tartani friss hóátfúvásoktól, jelentette a CNN.

Repterek újra üzemelnek

A fokozatosan enyhülő időjárás miatt hétfőre virradóra 16 órányi szünet után újból megnyitották a bostoni Logan repteret. A repteret még szombaton zárták le, mert mintegy 40 centiméteres hó borította a kifutópályákat, és emiatt több száz járatot kellett törölni. New York környékén már vasárnap helyreállt a légi forgalom mindhárom reptéren. A közutak tisztítása még folyamatban van.