Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hatszáz traffipaxot vert szét egy autós banda

2003.05.29. 11:14
Egy brit autósokat és motorosokat tömörítő szervezet azt állítja, hogy tagjai tettek tönkre több száz sebességmérő kamerát az Egyesült Királyságban. A szervezet beismerte, hogy a legutóbbi támadássorozat mögött is ők állnak.
A 200 tagot számláló brit Autósok a Megfigyelés Ellen (MAD) nevű szervezet elismerte, hogy ők hajtották végre a legutóbbi hat támadást a Norfolk környékére telepített sebességmérő kamerák ellen. A kamerák egy részét felgyújtották, többet szétvertek. A MAD szóvivője, Gatso kapitány - aki nevét a Gatso traffipaxokról kölcsönözte - azt is elmondta, hogy tagjaik több száz sebességmérő kamerát tettek tönkre az elmúlt években. A szóvivő legalább 600-ra teszi működésképtelenné tett készülékek számát.

Gatso beszámolója szerint Közép-Angliában inkább plasztik robbanóanyaggal tették tönkre a kamerákat. Máshol azonban festékkel lefújták őket, vagy a kábeleket vagdosták el.

Nem veszélyeztetnek

A tizenöt norfolki kamerát üzemeltető társaság szerint a vandál autósok mintegy 100 ezer fontnyi (34 millió forint) kárt okoztak. A társaság szóvivője szerint a kamerák használatának megkezdése óta felére csökkent a súlyos sérültekkel járó balesetek száma. Gatso elmondta, hogy a MAD támogatja a sebességmérő kamerák használatát lakott területeken, de ellenzi azt főútvonalak, és autópályák mellett. A szóvivő szerint ezeken a helyeken "nem játszanak gyerekek", így az autósok nem veszélyeztetnek senkit, jelentette az Ananova.