Judit
2 °C
7 °C

Gagyi az állami marihuána?

2003.09.16. 10:49
Több kanadai beteg, aki vásárolt az államilag felírható marihuánából azt állítja, hogy az anyag "felháborítóan pocsék". A vásárlók visszakövetelik pénzüket, de az állam nem hajlandó fizetni, vagy visszavenni a füvet.
Kanadában az idén engedélyezték a marihuána egészségügyi célokra történő felhasználását. Mivel egy bírósági döntés kimondta, hogy a betegek nem kényszeríthetők arra, hogy az utcán, drogkereskedőktől vásároljon anyagot, a kanadai egészségügyi-minisztérium júliusban kezdte árusítani a marihuánát. Az országban a HIV-fertőzésben, rákbetegségben, vagy egyéb súlyos betegségben szenvedők vehetik igénybe a szolgáltatást.

Vacak?

Ám az első vásárlók közül többen elégedetlenek. A HIV-fertőzésben szenvedő 58 éves gibsonsi Jim Wakeford azt állítja, hogy az anyag "emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan". Wakeford és a torontói Barrie Dalley az AIDS okozta émelygést próbálják csökkenteni a fűvel. Dalley úgy döntött, hogy visszaköveteli az egy unciás (kb. 28,5 gramm) 195 dolláros nettó árát, míg Wakefield visszaküldi kifizetetlen számláit a marihuánával és egy panaszlevéllel együtt, jelentette az AP.

Nem veszik vissza

Eddig tíz ember regisztráltatta magát, hogy vásárolhasson a gyógyászati célra termesztette kannabiszból. Harminckilenc további kérelem azonban még elbírálás alatt áll. "Idáig egyetlen ember sem jelezte panaszát közvetlenül az egészügyi-minisztérium felé" - mondta Krista Apse szóvivő. Hozzátette: a minisztérium nem veszi át a visszaküldött anyagot, és pénzt sem térít vissza.

Bányában

A növényt egy elhagyott bányajáratban termelik az egészségügyi-minisztérium számára a Manitoba tartománybeli Flin Flonban. A minisztérium egy hét és fél millió dolláros szerződést kötött a Prairie Plant Systemmel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?