Vilhelmina
11 °C
28 °C

Gagyi az állami marihuána?

2003.09.16. 10:49
Több kanadai beteg, aki vásárolt az államilag felírható marihuánából azt állítja, hogy az anyag "felháborítóan pocsék". A vásárlók visszakövetelik pénzüket, de az állam nem hajlandó fizetni, vagy visszavenni a füvet.
Kanadában az idén engedélyezték a marihuána egészségügyi célokra történő felhasználását. Mivel egy bírósági döntés kimondta, hogy a betegek nem kényszeríthetők arra, hogy az utcán, drogkereskedőktől vásároljon anyagot, a kanadai egészségügyi-minisztérium júliusban kezdte árusítani a marihuánát. Az országban a HIV-fertőzésben, rákbetegségben, vagy egyéb súlyos betegségben szenvedők vehetik igénybe a szolgáltatást.

Vacak?

Ám az első vásárlók közül többen elégedetlenek. A HIV-fertőzésben szenvedő 58 éves gibsonsi Jim Wakeford azt állítja, hogy az anyag "emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan". Wakeford és a torontói Barrie Dalley az AIDS okozta émelygést próbálják csökkenteni a fűvel. Dalley úgy döntött, hogy visszaköveteli az egy unciás (kb. 28,5 gramm) 195 dolláros nettó árát, míg Wakefield visszaküldi kifizetetlen számláit a marihuánával és egy panaszlevéllel együtt, jelentette az AP.

Nem veszik vissza

Eddig tíz ember regisztráltatta magát, hogy vásárolhasson a gyógyászati célra termesztette kannabiszból. Harminckilenc további kérelem azonban még elbírálás alatt áll. "Idáig egyetlen ember sem jelezte panaszát közvetlenül az egészügyi-minisztérium felé" - mondta Krista Apse szóvivő. Hozzátette: a minisztérium nem veszi át a visszaküldött anyagot, és pénzt sem térít vissza.

Bányában

A növényt egy elhagyott bányajáratban termelik az egészségügyi-minisztérium számára a Manitoba tartománybeli Flin Flonban. A minisztérium egy hét és fél millió dolláros szerződést kötött a Prairie Plant Systemmel.