Ágnes
-1 °C
2 °C

Torlódnak a határon a vonatok

2003.11.12. 09:14
Az éjfélkor kezdődött osztrák vasutassztrájk miatt csak a magyar határig közlekednek a Magyarországról induló és a hazánkon keresztül haladó nemzetközi vonatok.
Az osztrák vasúton kezdődött általános vasutas sztrájk az értesülések szerint meghatározatlan ideig tart, s a munkabeszüntetés ideje alatt a belföldi és a nemzetközi személyszállító vonatok nem közlekednek Ausztriában. A vasutasok bejelentették, hogy egyetlen személyszállító szerelvényt sem hagynak a nyílt pályán.

Pénteken helyreállhat a közlekedés

Káosz várható
Legutóbb november 4-én tartottak munkabeszüntetést az osztrák vasutasok. Akkor a 12 órás sztrájk teljesen felborította Európa vasúti közlekedését. A nemzetközi vonatok jelentős késéssel érkeztek meg a célállomásokra, a belföldi vonatok leállítása miatt Ausztriában többszörösére nőtt a közúti forgalom.
Wilhelm Haberzettl, a vasutasok szakszervezetének a vezetője kedd esti sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy legkésőbb pénteken megindulnak a személyszállító vonatok az országban. Mint mondta, "másképp fogalmazva ez azt jelenti, megígérhetjük az ingázóknak, hogy a hét végére hazaszállíthatjuk őket".

Teljességgel lehetségesnek nevezte viszont, hogy a sztrájk a jövő héten is folytatódik. A vasutasok sztrájkbizottsága csak csütörtökön dönt a további lépésekről.

Pénteken helyreállhat a közlekedés

A korlátozás érinti a Magyarországról induló és hazánkba érkező nemzetközi vonatokat is. A Halászbástya InterCity (IC) Graz-Budapest között csak Szentgotthárdtól indult 8 óra 15 perckor. Az IC grazi járata a Déli pályaudvarról 16 óra 35 perckor indul, végállomása Szentgotthárd lesz.

A Szombathely és Graz közötti személyvonatok csak Szombathely-Szentgotthárd között közlekednek. Az EUREGIO vonatok Győr-Hegyeshalom-Győr között járnak. A Budapest-Bécs közötti nemzetközi vonatok csak Hegyeshalomig közlekednek.

A Bukarest-Bécs közötti Dacia expressz, valamint a Budapest-Köln közötti Liszt Ferenc EuroCity (EC) a menetrend szerint elindul ugyan Budapestről, de Hegyeshalomtól visszafordul. Hasonló sorsra jutnak a napközbeni bécsi vonatok is.

MÁV-információ
Az osztrák vasutas sztrájk által érintett vonatokról részletes információt a MÁV budapesti nemzetközi tudakozójában adnak, a 461-55-00-es telefonszámon.
Visszatérítik a jegyek árát

A Magyarországon megváltott vasúti menetjegyek árát a MÁV, a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti. Az utazásról való lemondást a vasúti jegyen igazoltatni kell a vasútállomásokon.

A külföldön váltott jegyek visszatérítését az utasok a jegykiadó ország ezzel megbízott pályaudvarain kérhetik - áll a közleményben.