Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Azonnal töröltették a felborult rendőr-Subaruról készült képeket

2008.07.02. 14:36
Felborult a Nemzeti Nyomozó Iroda nagy sebességgel haladó Subaruja a keddi késő délutáni csúcsforgalomban a Rákóczi úton. Mindent letarolt, ami az útjába került, de a szerencsének köszönhetően a járdán éppen nem közlekedett senki, és az autóban ülők is könnyebb sérülésekkel megúszták. Az autó rendszámát leszerelték, és az autó csomagtartójában lévő fegyvereket egy másik autóba pakolták. De mi is történt pontosan?

A Nemzeti Nyomozó Iroda semmit nem akar hozzátenni ahhoz a szűkszavú közleményhez, amit este adtak ki a kedden késő délután történt balesetről. Erről szóvivőjük, Csécsi Soma beszélt. Az is csak szerdán este vagy csütörtökön derül ki, hogy az ügyben lesz-e sajtótájékoztató, netán egy bővebb közlemény. (A Nemzeti Nyomozó Iroda egyfajta csúcsrendőrség, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság bázisán hozták létre 2004-ben.)

Mindent letarolt, ami elékerült

Kedden este a Rákóczi út Uránia mozi előtti szakaszán felborult a Nemzeti Nyomozó Iroda nagy sebességgel haladó, a szemtanúk szerint megkülönböztető jelzést nem használó Subaruja és a járdán állt meg, letarolva egy fát, a gyalogoskorlátot, egy ott parkoló kismotort.

A benne utazó három férfi a csodával határos módon túlélte a balesetet. Az eset után további szemtanúk jelentkeztek szerkesztőségünkben, a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása híján rájuk hivatkozva pontosítjuk tovább a történteket.

Ezt a csúszásnyomot hagyta maga után az autó

Egészen pontosan három autó száguldozott a Rákóczi úton a Baross tér felé: a balesetet szenvedett Subaru Legacy és két Audi.

A Subaru lesodródott az útról. Hogy mi lehetett a hirtelen irányváltoztatás oka, arról Bencze József országos rendőrfőkapitány az Indexnek annyit mondott: úgy tudja, hogy egy másik autó – aminek vezetőjét a rendőrség keresi – hirtelen irányváltoztatásra kényszerítette a Subarut.

A baleset után a két Audi megállt, és nem a társaikon segítettek először, hanem a szemtanúk szerint trágár szavakat használva utasították a balesetet fotózó bámészkodókat: töröljék ki a képeket. Egyesek szerint még egy lakásba is felmentek, aminek erkélyéről fotókat csináltak, persze nem sikerült az összeset kitöröltetni. Közben az audisok leszerelték az autó még fönn maradt rendszámát (a másik leesett az ütközéstől).

Egy szakértő szerint a sietség oka az lehetett, hogy az autók bevetésen voltak. Ilyenkor fedőcégek autóit, vagyis papíron nem a rendőrséghez tartozókat, szoktak használni.

Ha csakugyan bevetésen voltak a rendőrök és nem olyan feladatuk volt, amit sietség nélkül is végre lehet hajtani (Bencze József erről annyit mondott: a rendőrök dolgoztak), akkor érthető a kék villogó és sziréna használatának mellőzése: ha felhívják magukra a figyelmet, az az akció sikerét is veszélyeztethetné.

Amikor a kerületi rendőrök megérkeztek, állítják a szemtanúk, az audisok utasítgatták őket, akik szemmel láthatóan engedelmeskedtek. Közben megjelent egy 7-es BMW is. A Subaru csomagtartójából ekkor kerültek elő a fegyverek, amiket átpakoltak az Audikba.

A tűzoltók visszaállították az autót, és, száz-százötven bámészkodó előtt, sisakjukban a BMW-be rakták a maradék fegyvereket. Az autómentőt elküldték, helyette rendőrségi furgon szállította el a roncsot.

Az ütközés erejére jellemző volt, hogy a csúszásnyomok a Vas utcai buszmegálló végétől kezdődnek a középső sávból, ahonnan a kb. 50 méterre lévő fánál érnek véget, két sávval kijjebb. A fa egyszerűen kettéhasadt, kifordult a földből, és felhasította a betont, és a Subaru első lámpája a fától még 30 méterre lévő lottózó előtt landolt.

Subaru Legacy: csúcsrendőrségnek ideális
Subaru Legacy - itt ép állapotban

A Totalcar szerint a balesetet szenvedő Subaru Legacy ára 8,8-13 millió forint, felszereltségtől függően. Ideális lehet a csúcsrendőrségnek, mivel annyira nem feltűnő, mint egy fekete páncélozott Audi, és a négykerékhajtás miatt pláne ideális lehet: esőben-hóban is lehet vele haladni.

Itt olvashatja el a Totalcar tesztjét>>>