Ágnes
-5 °C
2 °C

Már megint radioaktív szállítmány áll a határon

2008.03.20. 17:10
A határértéket meghaladó sugárszintet mértek egy vasúti szerelvény cirkóniumrakományánál szerda este az ukrán-magyar határ szalókai (Szolovka) vasútállomásán, ezért az ukrán határőrség feltartóztatta a szállítmányt.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a Magyarországra és a lakosságra nézve semmilyen veszélyt nem jelent az ukrán határon megállított szállítmány. Egy vasúti kocsiról van szó, amelyben 60 tonna cirkónium ásványt szállítanak, amely elemeiben tartalmaz uránércet, ezért ennek a sugárzó hatása műszerekkel kimutatható. A mért érték jócskán az egészségügyi határérték alatt van.

Rácz Gábor, a MÁV Cargo Zrt. kommunikációs igazgató elmondta, hogy a MÁV Cargo minden hasonló esetben, így most is bemérette a szerelvény sugárzását, a szakemberekből álló bizottság azt állapította meg, hogy a szállítmánynak nincs egészségre gyakorolt káros hatása.

Vaszil Jarmeljuk, a csapi (Csop) határőregység sajtószóvivője elmondta, hogy a rakomány 60,5 tonna cirkóniumból áll, amit Olaszországból szállítottak oroszországi célállomásra. Azt is közölte, hogy a veszélyesnek minősülő szállítmány nem rendelkezett az Ukrajna területén való áthaladáshoz szükséges engedéllyel, ezért azt visszaküldik Olaszországba.

Jarmeljuk emlékeztetett, hogy a mostani eset már a második egy hónap leforgása alatt, legutóbb két hete kellett visszairányítani az ukrán-magyar határról egy olasz cirkóniumszilikát-szállítmányt.

Negyedjére tartóztatják fel

Az ausztriai Welsben található cirkóniumszulfát bányából Magyarországon keresztül szállítják belorusz megrendelésre a cirkóniumszulfátot, emlékeztetett Rácz Gábor. Az osztrák feladó a MÁV Transped szállítmányozón keresztül küldi az árut a megrendelőhöz, a fuvarfeladatot a MÁV Cargo végzi.

2007 elejétől eddig tizenhét vagon haladt át Magyarországon, ezek közül néggyel volt probléma, beleértve a mostani esetet is, de végül az összeset átvették az ukránok. A sugárzási szint mindegyiknél azonos volt, elérte az ukrán észlelési küszöböt, de nem érte el a veszélyességi szintet. Viszont, ha az árut kísérő papírok nincsenek teljesen rendben, akkor a vonatot az ukránok visszaküldik, hogy egészítsék ki az okmányokat, mondta Rácz Gábor.

Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy eredeti példányú tanúsítvány kell arról, hogy az áru a wels-i bányából származó termék. Jelen esetben ez a dokumentum csak másolatban, és nem eredeti példányban kísérte a rakományt, ezért a vonat Záhonyban várja, hogy expressz megérkezzen az szállítmány eredeti tanúsítványa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!