Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Sújtólégrobbanás egy ukrajnai szénbányában

2006.09.20. 10:53
Ukrajna egyik legnagyobb szénbányája berobbant szerda reggel szénpor és metángáz keveredése miatt. A balesetnek 11 halálos áldozata van, az eltűntek száma legalább 28, más források szerint akár még 40 bányászt is kereshetnek.

Sújtólégrobbanás történt az egyik legnagyobb kelet-ukrajnai szénbányában, az első híradások szerint a balesetben legalább 11 bányász életét vesztette, legalább 28 társuk sorsa ismeretlen. Egyelőre 10 sérültről számoltak be az ukrán hatóságok.

A Donyeck melletti Zaszjagyko bányában 1078 méter mélyen következett be a szénpor és metángáz keveredése miatti robbanás szerda reggel. A detonáció idején több mint kétszáz bányász volt az akna mélyén, 43-an közülük a tárnába szorultak, a többieket - összesen 172 embert - sikerült a felszínre hozni.

A mentőmunkálatok során eddig 11 holttestre bukkantak, egy eltűnt embert viszont sikerült élve kimenekíteni a berobbant bányából. A rendkívüli helyzetek ukrajnai minisztériuma szerint jelen pillanatban 28 bányász sorsa ismeretlen, a Reuters szerint akár 40 ember is az eltűntek közt lehet.

Az idejétmúlt felszerelések és rossz biztonsági körülmények miatt az ukrajnai szénbányák a világ legveszélyesebbjei közé tartoznak. A Szovjetunió összeomlása óta - az elmúlt 15 év folyamán - közel 4300 ember vesztette életét ukrajnai bányaszerencsétlenségekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!