Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sújtólégrobbanás egy ukrajnai szénbányában

2006.09.20. 10:53
Ukrajna egyik legnagyobb szénbányája berobbant szerda reggel szénpor és metángáz keveredése miatt. A balesetnek 11 halálos áldozata van, az eltűntek száma legalább 28, más források szerint akár még 40 bányászt is kereshetnek.

Sújtólégrobbanás történt az egyik legnagyobb kelet-ukrajnai szénbányában, az első híradások szerint a balesetben legalább 11 bányász életét vesztette, legalább 28 társuk sorsa ismeretlen. Egyelőre 10 sérültről számoltak be az ukrán hatóságok.

A Donyeck melletti Zaszjagyko bányában 1078 méter mélyen következett be a szénpor és metángáz keveredése miatti robbanás szerda reggel. A detonáció idején több mint kétszáz bányász volt az akna mélyén, 43-an közülük a tárnába szorultak, a többieket - összesen 172 embert - sikerült a felszínre hozni.

A mentőmunkálatok során eddig 11 holttestre bukkantak, egy eltűnt embert viszont sikerült élve kimenekíteni a berobbant bányából. A rendkívüli helyzetek ukrajnai minisztériuma szerint jelen pillanatban 28 bányász sorsa ismeretlen, a Reuters szerint akár 40 ember is az eltűntek közt lehet.

Az idejétmúlt felszerelések és rossz biztonsági körülmények miatt az ukrajnai szénbányák a világ legveszélyesebbjei közé tartoznak. A Szovjetunió összeomlása óta - az elmúlt 15 év folyamán - közel 4300 ember vesztette életét ukrajnai bányaszerencsétlenségekben.