Hermina
15 °C
27 °C

Csalással gyanúsítják a volt megyei rendőrfőkapitányt

2004.03.18. 17:37
Csalásra való felbujtással, magánokirat-hamisítással, nagyobb anyagi hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, illetve egy rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Sutka Sándort, volt Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitányt.
Meggyanúsította Sutka Sándor rendőr dandártábornokot, volt megyei rendőrfőkapitányt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal - közölte csütörtökön a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére. "A március 12-én közölt gyanúsításban szerepel felbujtóként elkövetett csalás, illetve magánokirat-hamisítás vétsége, nagyobb anyagi hátrányt okozó folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, illetve egy rendbeli hivatali visszaélés" - mondta el Borbély Zoltán.

A gyanúsítás egyik pontja szerint a tábornok megsértette az ellenérték fejében végzett rendőri tevékenységről szóló szabályokat, egy másik gyanú szerint megsértette az ésszerű gazdálkodás szabályait, illetve jogellenesen egy alapítvány számlájára utalt pénzt.

"Megnyugtató megoldás"

Sutka Sándor a gyanúsításban szereplő két-három évvel ezelőtti cselekmények idején Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány volt. Két munkatársát már tavaly októberben meggyanúsították különböző korrupciós cselekményekkel, ellenük azóta is tart a nyomozás. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal október 9-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy minősített vesztegetéssel, tulajdon elleni és más bűncselekményekkel gyanúsítják a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági és gazdasági igazgatóját, K. J. rendőr alezredest és R. Gy. ezredest. Az országos rendőrfőkapitány akkor azonnali hatállyal felfüggesztette beosztásából a két rendőrtisztet.

Sutka Sándor volt munkatársai meggyanúsításakor már Veszprém megyei rendőrfőkapitány volt. Néhány héten belül azonban a belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatára érdemei elismerése mellett felmentéssel nyugállományba helyezte a megyei főkapitányt, tekintettel családi és személyes körülményeire. Sutka Sándor akkor közleményében úgy fogalmazott: a döntést elfogadja, mert az a "kinevezésem óta keletkezett személyes és családi problémáimra megnyugtató megoldást jelent". Borbély Zoltán elmondta: a rendőrtábornok cselekményeit ugyanabban a nyomozásban vizsgálják a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal ügyészei, mint amelyben volt kollégáit meggyanúsították. Sutka Sándor ellenvetéssel élt a gyanúsítás ellen.

A debreceni rendőrkapitány is gyanúsított

Borbály Zoltán beszámolt arról is, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal március 5-én gyanúsítottként hallgatta ki Lelesz György rendőr alezredest, aki jelenleg is a hajdú-bihari megyeszékhely, Debrecen városának rendőrkapitánya. Ellene - részben a megyei főkapitányság korábbi vezetőinek terhére rótt cselekményekkel összefüggő gyanúsítás alapján - nyolc rendbeli hivatali visszaélés miatt folyik büntetőeljárás.

A nyomozó ügyészek szerint Lelesz György hatáskörét túllépve figyelmen kívül hagyta az ellenérték fejében végzett rendőri tevékenységről szóló jogszabályt, amikor a megyei rendőrfőkapitány engedélye nélkül szerződésben vállalta a hazai kézilabda-mérkőzések rendőri biztosítását. Hasonló jogellenes cselekmény történt a helyi Mihály-napi vásár megrendezésével, illetve rendőri biztosításával kapcsolatban is. A szerződésben vállalt rendőri tevékenység ellenértékét nem a megyei rendőr-főkapitányság számlájára fizették be, hanem alapítványhoz, így a megyei rendőr-főkapitányságot több mint 4 millió forint vagyoni hátrány érte - közölte Borbély Zoltán. Lelesz György is ellenvetéssel élt a gyanúsítás ellen - tette hozzá. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal egyébként a gyanúsításban szereplő jogsértő cselekmény csekély tárgyi súlya miatt nem kezdeményezte a városi rendőrkapitány beosztásából történő felfüggesztését.