Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Táblát kapott Svejk Sátoraljaújhelyen

2005.09.23. 12:57
Habár Svejknek a volt Csehszlovákiában és Lengyelországban alakult ki igazi kultusza, péntektől Sátoraljaújhelyen is emléktábla örökíti meg Jaroslav Hasek regényhősének átutazását a városon. A derék katona az első világháborúban a prágai Kehely vendéglőből tartott a galíciai Przemyslbe, amikor a városban először szembesült a háborús pusztítással.

"Aztán tovább vitték a gulyást Tiszaluc és Mezőzombor felé, s amikor már senki se várta, hogy kiosztják, a vonat megállt Sátoraljaújhelyen, ismét tüzet raktak a kondérok alatt, felmelegítették, és végül kiosztották a menázsit" - írta Jaroslav Hasek a Svejkben.

#alt#
A lengyelországi Portius Társaság tagja nosztalgiázik az emléktáblánál (Fotó: Kozma István)

A derék katona a magyarországi városba érve szembesül azzal, hogy milyen pusztításokat okozott a háború, mivel a vasútállomáson repülőgép- és ágyúroncsok voltak vagonokba pakolva. Dub hadnagy ugyan azzal mentegeti a helyzetet, hogy ez hadizsákmány, Svejk azonban felhívja a figyelmet a roncsokon olvasható "k. u. k. Artilleriedivison"-feliratra. A jelenet szokás szerint ér véget: "Svejk, tűnjön el innen egykettőre, hogy meg ne lássam még egyszer!" - parancsolta Dub hadnagy.

Kozma István fotográfus a regényt újraolvasva figyelt fel Sátoraljaújhely nevére, és végül a helyi városszépítő egyesület, az önkormányzat és a MÁV közreműködésével egy emléktáblát helyeztetett el a vasútállomáson Svejk látogatásának tiszteletére.

Svejk ugyan számos, ma is Magyarországhoz tartozó településen átvonatozik, míg a galíciai frontra ért, igazi kultusza azonban - Csehország és Szlovákia mellett - Lengyelországban alakult ki. A sátoraljaújhelyi ünnepségen több lengyel társaság is képviseltette magát, tagjaik történelmi egyenruhákban, katonanótákkal avatták fel az emléktáblát.

A Lengyelországhoz tartozó przemysli erődben minden évben megrendezik a "Nagy Svejk Manőverek" elnevezésű játékot.