Strasbourgba megy az utolsó cseh légiós

2003.08.08. 11:15
A strasbourgi európai emberi jogi bíróságon keresi igazát az utolsó élő, 108 éves cseh légiós, akit a II. világháború után szerinte igaztalanul elítéltek. Vocásek úr, miként Svejk, végigjárta a huszadik század kelet-európai hadszíntereit.
A most 108 éves Alois Vocásek, aki az első világháború idején tagja volt a külföldön megalakult csehszlovák hadseregnek (légióknak), a második világégés idején rövid ideig valóban tagja volt a Vlajka elnevezésű cseh fasiszta szervezetnek, de gyorsan kilépett.

Kilenc évet húzott le

Vocásek azt állítja, hogy néhány hónapos tagsága alatt senkinek sem okozott kárt, senkit sem bántott. A népbíróság azonban más véleményen volt, s 1946-ban életfogytiglanra ítélte. Végül is kilenc évet töltött börtönben.

Vocásek az 1989-es rendszerváltás után megpróbálta elérni pere újrafelvételét, illetve az ítélet megváltoztatását, de sikertelenül. Július elején a perújrafelvételt az alkotmánybíróság is elutasította, ugyanakkor elismerte, hogy a háború utáni csehszlovák bíráskodás mai szempontból sok kívánnivalót hagyott maga után.

Az alkotmánybíróság állásfoglalása után Vocásek úgy döntött, hogy Strasbourghoz fordul.

Svejkkel, a derék katonával

Az idős légiós, aki az első világháborúban először az osztrák császárért, majd ellene harcolt, s a csehszlovák légióban Jaroslav Haseknek, a derék Svejk katonáról szóló világhírű regény szerzőjének volt bajtársa, évek óta azt hangoztatja, hogy számára a dolog becsületbeli ügy.

Harocstársai elfordultak tőle

Személyesen leginkább azt fájlalja, hogy egykori légiós harcostársai az elmúlt évtizedekben elfordultak tőle, s nevét a légiósok névsorából is törölték.

Amikor négy éve eltemették az utolsó előtti cseh légióst, a szervezet közleménye az utolsó légiósról szólt, mintha Vocásek nem is számítana. "Elsősorban ennek az álláspontnak a megváltoztatását szeretném elérni.

Aztán már én is nyugodtan meghalhatok" - jelentette ki Vocásek, akinek egyébként egész életében semmi baja sem volt a törvénnyel és a bíróságokkal, túlélt három feleséget, két világháborút, s ma is igen jó egészségnek örvend.  • Tippek
  • Biztosítás