Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A föld alól válaszolt a hívásra Szabina telefonja

2006.09.30. 08:08
A tizenöt éves M. Szabina szerdán este tűnt el a Kiskőrös melletti tanyáról. A holttestet már csütörtökön megtalálta, a feltételezett gyilkost elfogta a rendőrség. Riport Petőfi szülővárosából.

A kiskőrösi Harangszó temetkezési Bt. irodája. Két talpig feketébe öltözött nő ül az ügyfeleknek fenntartott székeken, egyikük egy vékony, fekete hajú, megtört, fiatal asszony: Szabina édesanyja. Szavát alig hallani, csak el-elcsukló zokogás tör fel belőle néha, helyette a mellette ülő rokon egyeztet a temetkezési vállakozó alkalmazottjával. A koporsó fehér lesz. Még gyászjelentések kellenek, meg 45 szál szegfűből koszorú. Szabina vékony, törékeny lány volt, nagyon szerette virágokat, pár napja mondta a Tescoban, hogy vegyenek fekete tulipán hagymákat, mert tavasszal gyönyörűek lesznek az udvarban.

"Miért nem lehet? Halált, halálért? Ez egy vandál munka volt, kihúzta az udvarból és megfojtotta..." - mondja M-né, Szabina édesanyja, majd mérhetetlen gyászába visszasüllyedve beül a kocsiba. Két napja be van nyugtatózva, értsem meg, hogy békén kell most hagyni, mondja a rokon, majd kitör belőle is az elkeseredettség: "Tudja mit írjon meg? Hogy hazudik a tévé, meg a rádió! Nem jártak ők együtt, alig ismerték egymást, legfeljebb csak köszönőviszonyban voltak. Meg azt is írja meg, hogy halált érdemel az ilyen, életet, életért!"

Jól látható nyomok

Megfordulok több helyen is, a temetőben, a vasútállomás közelében lévő presszófélében, a Wattay középiskolában, ahol pár hete kezdte Szabina az első évet - mindenütt megdöbbent emberek. Sokan mondják: nem túl biztonságos hely a várostól pár kilométerre fekvő tanyavilág. "Az Alsócebe utcában laknak, szőlőkertek, meg almások vannak arra, túl a borkombináton, ahol Szabina anyja dolgozik" - mondja egy tizenéves srác, aki Szabina évfolyamtársa volt a Bem József általános iskolában. "Nem jó arrafelé sötétben egyedül mászkálni" - mondja egy nagydarab férfi, majd hozzáteszi: "Egy utolsó szarházi gazember tesz ilyet, ha az én lányom lett volna, saját kezemmel tépem szét".

Sekély sírhant a szőlősben
Sekély sírhant a szőlősben

Az alig 15 éves Szabina tulajdonképp egyedül élt édesanyjával a várostól távoli tanyán, édesapja és bátyja Írországban dolgoztak 2005 decembere óta. Péntek délután ért földet repülőgépük. Azt mondják kemény ember az apa, de nem megy be a halottasházba. Hogy olyannak őrizze meg lányát, amilyennek utoljára látta.

Ezt már a szőlőtőkék között jegyzem fel. Az Alsócebe utca jobb oldalán hosszan nyújtóznak a kunsági homokon a szőlősorok. Jól látható nyomok vezetnek a kézzel kapart gödörig, nagyobb, bakancsos és kisebb, mezitlábas lábak nyomai. Több helyen is összekuszálódnak a léptek, szemmel láthatóan hadakoztak egymással. A gödör alig húsz centiméter mély, a laza homokos talajban nem volt nehéz megtalálni a holttestet.

Befelé két nyom, kifelé már csak egy

A keresést szerda este kezdték, miután Szabinát édesanyja az esti műszakból hazatérve nem találta otthon. A házban dulakodás nyomai, az udvaron a lány egyik papucsa, és egy hajcsat. A rendőrök szerda éjjel még nem jutottak a lány nyomára. Csütörtökön reggel a polgárőrök, katasztrófavédelmisek, több helybéli, egy közeli repülőklub sárkányosai is bekapcsolódtak a kutatásba. Az egyik keresőkutya találta meg kétszáz méterre Szabináék házától a másik papucsot. A szőlősorok közt egyértelmű nyomok vezettek befelé. "Mint léptek a szűz hóban, befelé két nyom, kifelé már csak egy" - mondja Fazakas László, a temető igazgatója, aki a holttest elszállításában segített.

A szőlő közepén frissen ásott részre leltek a keresők. A kutya is jelezte: itt holttestet ástak el. Felhívták Szabina mobilját. A föld alól felelt a telefoncsörgés. A feltételezett gyilkos elfogásán körülbelül száz rendőr dolgozott, a nyomozók forró nyomon el is fogták azt a 21 éves fiatalembert, akivel utoljára látták szerdán Szabinát. A bugacpusztaházi fiú egy ideje a közelben lakott rokonainál, ismerték egymást Szabinával, többször is mentek együtt haza. Csütörtökön két óra körül már mint gyanúsítottat hallgatta ki a rendőrség, este hatkor részletes beismerő vallomást is tett.

15. életévében elhunyt
15. életévében elhunyt

Csütörtökön este fél tíz körül hantolták ki a lány holttestét. Az azonnali igazságügyi boncolás megállapította, hogy megerőszakolták, majd megfojtották. Halott volt már, amikor gyilkosa abba a sekély sírba temette - nem találtak homokot a lány tüdejében.

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel

A gyilkosról alig tudnak valamit a helyiek. "Csendes, halkszavú gyereknek ismertem, olyasfélének, akiről azt mondják, a légynek sem tudna ártani" - mondja Szabina egyik távoli rokona. "Nem lehet felfogni, hogyan tehetett ilyet, hogyan jön ahhoz bárki is, hogy elvegye egy gyerek életét, csak azért mert az nem akar lefeküdni vele." "Ha kefélni akart, miért nem ment a kurvákhoz, tele velük az út széle" - mondja a temető gondnoka.

Kísérőim a büntetést latolgatják: "életfogytigot is kaphat, hiszen kiskorút ölt meg, aljas indokból, különös kegyetlenséggel", mondja Fazakas László, "áh, pár év után kiengedik, jól viseli magát, meg az is lehet, hogy elmezavart állapítanak meg nála, és annyi", hangzik a válasz. A szécsényi, a makói gyilkosságról is szó esik. De senki nem ért semmit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!