Újabb halálos áldozata van a szombathelyi szalmonellafertőzésnek
Újabb halálos áldozata van a szombathelyi szalmonellafertőzésnek, a Vas megyei kórház intenzív osztályán kedden meghalt egy idős nő, akit más betegségei mellett szalmonellafertőzés miatt kezeltek, közölte a megyei tiszti főorvos.
Így már négyre emelkedett a szalmonellafertőzés áldozatainak száma.
A konyhák kinyitottak
Augusztus 20-án Szombathelyen a szociális közétkeztetésben részesülők között halmozottan előforduló hasmenéses megbetegedések történtek. Az ételmérgezést az előző napi menü desszertje, egy dióssütemény okozta.
Azt még nem lehet tudni, hogy a desszert szállításkor, készítéskor vagy tároláskor fertőződött meg, írja a Magyar Nemzet. A fertőzés után bezáratott három szombathelyi konyha hétfőtől újra üzemel, mivel az ellenőrzések negatív eredménnyel zárultak. Egyedül egy Szombathely melletti cukrászüzem tart továbbra is zárva.
Ketten a fertőzés előtt is betegek voltak
A múlt hétvége óta összesen 330 megbetegedést észleltek, és 94 beteg került kórházba.
Az első három halálos áldozatból ketten a fertőzéstől függetlenül is súlyos betegek voltak, ezért hathatott rájuk halálosan a fertőzés. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezer szalmonellafertőzött közül általában egy ember hal meg.
Szalmonellafertőzésre gyanakodhatunk, ha a hasmenéses tüneteket láz is kíséri. A leginkább veszélyeztetettek az ötévesnél fiatalabbak és a hatvanévesnél idősebbek. A fiatal korosztály -leginkább az egy évesnél fiatalabb csecsemők - veszélyeztetettségének oka, hogy a pici gyerekek gyomra lúgos kémhatású, amely közeg ideális létfeltételeket biztosít a szalmonella-baktériumoknak. Az idősebbeket egyéb alapbetegségeik - immunrendszerük gyengesége - teszi hajlamossá a bakteriális fertőzésekre.
Mivel a hasmenéssel járó fertőzések következtében a szervezet folyadékot veszít, a betegség jelentkezésekor a legfontosabb teendő a folyadékpótlás. A kórokozókat csak az étel-, ital- és a székletminta laboratóriumi vizsgálatával lehet kimutatni. Az orvos a laboratóriumi eredmények ismeretében dönt a terápia módjáról, arról, hogy milyen gyógyszert kell alkalmazni. A szalmonellafertőzést az emberek általában valamilyen állati eredetű élelmiszer - tojás, csirkehús - fogyasztása után észlelik. Nem csak a beteg ember, hanem az általa használt tárgyak, eszközök is fertőznek. Ezért ajánlott mindezeket fertőtleníteni. A szalmonella-baktériumok szaporodásának kedvez a langyos és meleg levegő, közeg, míg hűtéssel, illetve igen magas hőmérsékleten történő sütéssel-főzéssel a kórokozók elpusztíthatók. Forrás