Orbán
16 °C
26 °C

A rockzene szeretete uralkodott a szkinhedbulin

2004.06.01. 13:40
Kedden folytatódott az úgynevezett szkinhedper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tanúként meghallgatott, akkor még fiatalkorú zenekari tag nem emlékszik a szövegekre, mert szerinte nem lehetett érteni, amit az énekes énekelt. A dalszövegekben a magyarországi zsidóságra utalva több sértő kijelentés is elhangzott.
Tanúvallomásokkal és bizonyítékok megvizsgálásával - egyebek közt hangfelvétel meghallgatásával - folytatódott kedden a közösség elleni izgatás miatt indult, úgynevezett szkinhedper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség szerint a per hét vádlottja 1999-ben, illetőleg azt megelőzően az általuk vallott neonáci, nyilaskeresztes ideológiától és fajelméleti nézetektől vezérelten skinhead-zenekarokat hozott létre. Ezekkel léptek fel a Viking Klubban az 1999 februárjában tartott koncerten, amit a Budán a második világháborúban körbezárt német és magyar katonai erők kitörési kísérletének az évfordulója - az ő elnevezésük szerint: a "becsület napja" - alkalmából tartottak. A rendezvénynek rendőri intézkedés vetett véget.

Se kép, se hang

A bíróság kedden tanúk meghallgatásával folytatta munkáját. A tanúkat arról kérdezték, mit tapasztaltak és kivel találkoztak a koncerten. A koncerten hallgatóként részt vevő két tanú nem emlékezett rá, kik zenéltek, és a szöveget sem hallották. Úgy vélekedtek, a látogatókban "a rockzene szeretete" volt a közös. A bíró kérdésére, szkinhedek voltak-e a megjelentek, és egyáltalán kik a szkinhedek, az egyik tanú azt mondta: "egy szkinhed attól szkinhed, hogy annak vallja magát".

A harmadik meghallgatott tanú az egyik fellépő együttesnek volt a tagja, és ellene közösség elleni izgatás miatt még fiatalkorúként indítottak eljárást, majd megszüntették azt. Azt mondta a bíróság előtt, hogy nem emlékszik a szövegekre, mert nem lehetett érteni, amit az énekes énekelt. A bíróság ismertette az akusztikai szakértő véleményét, amely szerint lehetséges, hogy a színpadon állók a kontroll-hangszórók hiányában bizonytalanul értették az énekes szövegét.

"Zsivány horda"

A bíróság ezt követően meghallgatta a nemzetbiztonsági szakszolgálat által a koncertről készített felvételt, amelyet az akusztikai szakértő a jobb érthetőség érdekében megtisztított a zajoktól. A dalszövegekben a magyarországi zsidóságra utalva elhangzott többek között: "Szemét dögök, országunkon élősködő rohadék zsivány horda", "megkapta részét, amire vágyott, / kezében tartja Magyarországot/ ők azok, akiknek mindent szabad/(...) küzdj ellenük, védd meg magad".

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott tagadta, hogy ők zenéltek volna a felvételen, a negyedrendű vádlott nem ismerte fel a hangját, az ötöd-, a hatod- és hetedrendű vádlott kitartott amellett, hogy nem hallották, mit énekelt az énekes. A bíróság szeptember 20-ra napolta a tárgyalást.

A Grespik-szál

Grespik László, a másodrendű vádlott védője a per első, novemberi tárgyalásán azzal fordult a bírónőhöz: "zsidó vallású-e, zsidó származású-e". Grespik László elmondta, tapasztalata szerint a tárgyalás vezetése elfogulatlan és rutinszerű, és sérelmezte, hogy a fővárosi főügyész fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene a Budapesti Ügyvédi Kamaránál. A kamara utóbb nem indított az ügyvéd ellen fegyelmi eljárást, de elhatárolódott Grespik kijelentésétől. Takács Albert ombudsman azonban április közepén a Magyar Ügyvédi Kamara elnökségéhez fordult, miután a Budapesti Ügyvédi Kamara megszüntette a fegyelmi eljárást Grespik László ellen.