Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rosszul hatástalanított akna robbant Szolnokon

2006.08.08. 10:06
Nem történt bűncselekmény és a tűzszerészek sem hibáztak, amikor májusban Szolnokon felrobbant egy hatástalanítás után visszamaradt akna, amely egy ember halálát okozta – írja a Magyar Hírlap.

Nem állapított meg bűncselekményt, így megszüntette a nyomozást a Budapesti Katonai Ügyészség a szolnoki aknabaleset ügyében. Május 23-án a honvédség szolnoki bázisán felrobbant egy hatástalanítás után visszamaradt akna. A balesetben Kiss Róbert őrnagy a honvédség egyik legképzettebb tűzszerésze meghalt, két munkatársa kórházba került.

A baleset minden részletét tisztázta a nyomozás, ez alapján kizárható az a feltételezés, hogy szándékosan törtek volna a tiszt életére – mondta a Magyar Hírlapnak Ács Tibor, az ügyészség szóvivője.

A szakértők szerint egy évekkel korábban hatástalanított, s más gyakorlatoknál többször is használt OF–25-ös típusú gránátfejben visszamaradó robbanószer okozta a balesetet. Az OF–25-ös eredendően mintegy ötkilónyi robbanószert tartalmaz, a hatástalanítás után azonban még mintegy 60-80 dekányi anyag maradhatott a fejben.

A Magyar Hírlap szerint Kiss Róbert parancsnok maga döntött arról, hogy a kiképzéshez kiviszik az ártalmatlannak tartott gránátot. Egy gyutacsot helyeztek bele, amelyet rádió-távirányítással akartak felrobbantani. A parancsnok állt a legközelebb a gránáthoz, mikor bekövetkezett a váratlan detonáció.

A nyomozás során utólag már nem sikerült kideríteni, mikor, hol és ki hatástalanította a gránátot.