Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Valentin napi kisbolygó

2000.02.14. 16:11
Valentin napi találkára készült az az űrszonda, amelyik tavaly eltévesztette a célját. A találkozás ezúttal létrejött. A Near Earth Asteriod Rendezvous (NEAR - Föld Közeli Aszeroida Randevú) nevű szonda éppen a szerelmesek napján, február 14.-én találkozott az Erosz nevű aszteroidával.

A NASA tervei szerint az űrszonda olyan közel kerül az aszteroidához, hogy pályára áll körülötte. Ha ez sikerül, akkor ez lesz az első űrjármű, amely egy aszteroida műholdjának szegődik. A remények szerint az Eroszról begyűjtött értékes adatokból megismerhetjük az aszteroidák összetételét és felépítését. Esetleg a tudósok használható információkhoz jutnak egy esetleges, Földet fenyegető aszteroida-becsapódás elhárításához.

A NEAR szonda fedélzeti számítógépébe vasárnap juttatták el az utolsó pályamódosításra vonatkozó utasításokat. Ezt követően indul el az automatikus megközelítő manőver. A szonda meglepően lassan, alig 35 kilométeres relatív sebességgel közelítette meg az aszteroidát, amely a Földtől mintegy 260 millió kilométerre száguld. A megközelítés során a NEAR kamerái a látható fény és az azon kívüli tartományokban pásztázzák az objektumot, felmérve annak forgási sebességét, és az esetleg körülötte keringő apró holdakat.

Valentin napi üdvözlet a Marsról
A NASA honlapjának nyitó híre szerint a Mars Global Surveyor-ra (MGS) szerelt Mars Orbiter Camera a vörös bolygó feszínén furcsa formációt fedezett fel tavaly november 26-án. A környezetéből világos színével kiemelkedő alakzat egyértelműen szív alakot formáz. A képződmény lelőhelye a Mars déli sarkvidéke, átmérője 255 méter. A kis fennsík jelenléte alapján a geológusok azt feltételezik, hogy a sötétebb környező tájat korábban fehér kőzetréteg boríthatta. A képet ezidáig nem közölték, megvárták vele a Valentin napot. Korábban a Mars szonda a bolygó felszínén már felfedezett hasonló megdöbbentő alakzatokat.
Itteni idő szerint délután fél ötkor, amikor a távolság már 333 kilométerre csökken, a szonda beindítja a hajtóművét a sebesség további csökkentésére. Ez lehetővé teszi, hogy az apró égitest gyenge gravitációs ereje "befoghassa" az űrszondát.

A szonda második próbálkozása remélhetőleg sikeresebb lesz az elsőnél. Eredetileg 1999 januárjában kellett volna elcsípnie, és körbekeringenie az Eroszt de egy számítógépes hiba rossz ütemben gyújtották be a rakétákat, és elvétette a célt. A kutatóknak sikerült megmenteni az 1996-ban indított 224 millió dolláros kiadással járó programot. A NEAR szonda visszatérő röppályára állítva egy évvel később kapott egy második lehetőséget.

Az aszteroida
Az Erosz szabálytalan alakú, öt és fél óránként egyszer fordul meg a tengelye körül. Hossza 33 kilométer, szélessége és hosszúsága 13 -13 kilométer. Fura alakja a nagyon gyenge gravitációs mező megnehezíti, hogy az emberkéz alkotta eszközök biztonságosan pályára álljanak körülötte.
A NEAR szonda egy évet fog eltölteni az aszteroida közvetlen közelében. Az első két hónapban az aszteroida felszínétől 50 kilométerre lebeg a szonda, és a felszín összetételét határozzák meg. Valamikor augusztus végén 500 kilométeres távolságba emelik a szondát. Ezalatt folyamatosan készülnek a képek az aszteroida felszínéről, és elkészíthető lesz az égitest teljes térképe. Egy kísérlet során megpróbálják meghatározni, van-e körülötte mágneses mező. Decemberben a szondát egészen közel, alig néhány kilométerre viszik a felszíntől, hogy magas felbontású analízist végezhessenek. Esetleg sikerül az egyik napelemmel végigkarcolni a felszínt, és a hátrahagyott nyomot lefényképezni. A küldetés végén engedik lezuhanni az űrszondát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?