Szabolcs
20 °C
35 °C

Olaj a szovjet harcosokra

2003.10.03. 07:06
Újabb szobrot mázolt be egy ismeretlen férfi Budapesten, most azonban nem festékkel, hanem fáradtolajjal. A HavariaPress értesülései szerint az V. kerületben, a Szabadság téren található szovjet hősi emlékmű vált ezúttal egy szoborfestő áldozatává.
Szemtanúk elmondása alapján péntekre virradó éjszaka egy harminc év körüli, körszakállas, száznyolcvan centiméter magas férfi öntötte le fekete olajjal a szobrot. A férfi fehér pólót viselt, ami szintén festékes lett.

Mintegy ötliternyi olajat öntött az emlékműre a férfi - tájékoztatta az Indexet a BRFK sajtóügyeletese.

A közelmúltban a főváros területén elszaporodtak a hasonló jellegű rongálások. Egyre többször fejezik ki nemtetszésüket egy-egy szobor láttán festékkel az ismeretlen vandálok.

A szovjet hősi emlékmű
A szocialista időszak egyetlen köztéren maradt budapesti szovjet hősi emlékműve. Antal Károly munkáját 1946-ban állították fel. A 15 méteres kőépítményen két félköríves bronz dombormű látható.
A déli oldalon nyolc szovjet harcos zászlóval és harckocsival, a háttérben a Klotild paloták és az Erzsébet híd látszik; az északin négy szovjet harcos, a háttérben az Országház épülete látszik. Tíz tábla az elesettek nevét tartalmazza.

Az V. kerületi Károlyi-szobrot például négyszer mázolták be az elmúlt négy évben, legutóbb július 30-án. Azt megelőzően pedig Winston Churchill mellszobrát érte hasonló támadás.