Sztárok kára

2000.04.09. 16:24
A hollywoodi elit tagjainak megkárosításával vádolnak egy New York-i befektetési tanácsadót, aki 20 millió dollárral károsította meg a filmsztárokat. A vádlott, Dana C. Giacchetto ügyfelei pénzéből finanszírozta fényűző életvitelét, valamint, művelt emberként néha múzeumoknak és közalapítványoknak juttatott kisebb-nagyobb összegeket. Ahol a kisebb-nagyobb összegek alatt általában milliókat kell érteni, és amerikai dollárban persze.
A vád szerint az üzletember arra használta a rábízott pénzt, hogy többek között saját felmerült kiadásait fedezze belőle. Giacchetto úr gyakran kápráztatta el ismerőseit művészetekben való jártasságával, műveltségével. Így nem csodálkozhatunk azon, ha a múzeumok hálás szívvel gondolnak vissza jótevőjükre, csak a filmcsillagok kesereghetnek, kiknek pénzéből az egészet finanszírozta.

Még magukat a sztárokat is meglepték ügyintézőjük viselt dolgai, ugyanis az üzletember jó kapcsolatot tartott fenn ügyfeleivel. Gyakran hívta őket vacsorára drága éttermekbe, vezette őket körbe múzeumokban, sőt Leonardo DiCaprióval jó barátságot ápolt, a színész gyakran szállt meg nála, ha New Yorkban járt. Valószínűleg sejtelme sem volt arról, hogy a Soho-beli drága apartmant az ő pénzéből vette barátja. Giacchetto amolyan klasszikus egyik zsebből a másikba módszerrel dolgozott, azaz, ha valamelyik ügyfél számláján nagyobb hiány mutatkozott, azt egy másikról pótolta, így kerülve el a leleplezést.

Az amerikai pénzügyi kamara már régóta figyelte a bankár ügyeskedését, állításuk szerint több mint egy éve tartották megfigyelés alatt. Az elmúlt év végén azonban híre ment a nyomozásnak, így az "üzletembert" kezdték elhagyni ügyfelei. Ettől függetlenül még így is elég sokan kitartottak mellette, vesztükre. A Securities and Exchange Comission jelentése szerint Giacchetto általában az anyagi ügyekhez kevésbé értő, könnyen meggyőzhető ügyfeleket palizta be, ezáltal növelve hírnevét, minek folytán még több ügyfél jelentkezett a "befektetési zseninél". Az így kialakult ügyfélkör több mint 1 milliárd dolláros tőkét jelentett, amivel a bankár szabadon rendelkezett. A vizsgálat kimutatta, hogy az összeg egy részét saját veszteséges The Cassandra Group nevű vállalatának talpon tartására használta, no meg természetesen az általa kedvelt luxus is elég sok pénzt felemésztett. Persze a fényűző életmód sem öncélú volt, hanem a promóciót szolgálta, mutatva, hogy Giacchetto úr milyen kitűnő és sikeres üzleti szakember.

A károsultak most követelnek, nem is keveset. A számítások szerint csaknem 20 millió amerikai dollár hiányzik a különböző számlákról, amelyeket többek között Alanis Morrissette, Matt Damon, Ben Affleck, Cameron Diaz és Leonardo DiCaprio nyitott nála. Sajnos követelésük egyelőre behajthatatlan, de megnyugtathatja őket, hogy a bankár számláját az ítélethozatalig befagyasztották, így a pénzük nem veszhet el. A teljes csődön kívül azonban Giacchetto úrnak még azzal is szembe kell néznie, hogy a maximálisan kiszabható büntetés 10 év börtön, ezen kívül 1 millió dollár pénzbírság. Ha a maximumot kapja, akkor a börtönben lesz ideje kigondolni, hogy mivel fog újra sok pénzt keresni, vagy már ott megszokja a pocsék ételt, és a priccset egy pokróccal.