Sára, Márió
2 °C
6 °C

Aranyszállítmány is elégett az isztambuli reptértűzben

2006.05.25. 12:08
Továbbra sem tudják, mi okozta a tüzet az isztambuli reptéren, a kár mértékét is csak becsülni tudják, több millió dolláros veszteségről beszélnek a hatóságok. A leégett teherszállítási terminálban főként textíliákat raktároztak, de állítólag aranyszállítmány is bepakolásra várt.

Megkezdődött a károk felmérése az isztambuli Atatürk Nemzetközi Reptér szerdán leégett teherszállítási termináljánál. A tűz oka továbbra sem ismert, a hatóságok rövidzárlatra gyanakszanak, de nem zárható ki a szándékos gyújtogatás sem. Erre utal legalábbis, hogy egy kurd terrorcsoport magára vállalta a reptéri tűz okozását.

A károk felmérése a pillanatok alatt szétterjedt lángok oltása és a romok lehülése után kezdődhetett meg. A hírek szerint a teherszállítási terminál raktárjában aranyszállítmányok is voltak, de a tűz terjedését leginkább az könnyítette meg, hogy többségében textilipari termékek várakoztak bepakolásra. (Törökország az európai divatipari cégek fő beszállítója.)

A hatóságoknak időre van szükségük a kár összegének pontosításához, de eleve több millió dollárról beszélnek.

A reptér teherszállítási terminálja szerda délután gyulladt ki. Bár a tűz miatt százak kényszerültek pánikszerű menekülésre, végül csak hárman szenvedtek könnyebb sérülést, füstmérgezést. A tűz egy ideig utasterminálokat és egy közeli hotelt is fenyegetett, végül repülőkről sikerült megfékezni terjedését.

A tűz fennakadásokat okozott az utasforgalomban, de a Malév menetrend szerinti járata kis késéssel biztonságban landolt, majd szintén kis késéssel vissza is indult Budapestre. A reptér utasokat fogad, a teherszállító gépeket meghatározatlan időre két közeli reptérre irányították át.