Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Mégsem mérgez a szúnyogirtó

2005.05.12. 16:10
Sehol sem tiltották be azt a szúnyogirtószert, amivel a II. kerületben permetezett az ÁNTSZ, állítja az országos tisztifőorvos. Az epidemiológusok ennek ellenére megvizsgálják, hogy le lehet-e cserélni a szert másra.

Nem veszélyeztette az emberek egészségét a vegyszeres szúnyogirtás a főváros II. kerületében, jelentette ki Bujdosó László országos tisztifőorvos. Az ÁNTSZ vezetője a Levegő Munkacsoport értesüléseit cáfolta nyilatkozatában. Mint mondta, a munkacsoport közleménye szerint diklórfosz hatóanyagú szerekkel permeteztek.

A diklórfoszt az IARC (az Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség) állatokon bizonyítottan rákkeltőnek, az EPA (USA Környezetvédelmi Ügynöksége) emberen esetlegesen rákkeltőnek minősítette, állította a Levegő Munkacsoport.

Bujdosó szerint az ÁNTSZ a II. kerületben dichlovos hatóanyagú szúnyogirtót használt, ennek pedig az emberre semmiféle egészségkárosító hatása nincs, emberben rákkeltőnek nem nyilvánította senki. Mint mondta, a szert Amerikában sem tiltották be, hanem határértékkel szabályozták a felhasználását.

Bujdosó szerint az Országos Epidemiológiai Központ ettől függetlenül megvizsgálja, hogy az adott szer kiváltható-e más hatóanyaggal.