Rákkeltő anyaggal irtják a szúnyogokat?

2005.05.12. 10:12
A Levegő Munkacsoport szerint halálos vegyszert szóró autó járta be kedden és szerdán a főváros II. kerületét, írja a Reggel. A szúnyogirtót a legtöbbb európai városban már betiltották, mert rákot okozhat.

Az elmúlt két napban Unitox 100 SC nevű anyagot szórt a főváros II. kerületében az ÁNTSZ, írja a Reggel. A szer nem csak a szúnyog, hanem az ember számára is rákkeltő lehet. A munkacsoport szerint a legtöbb európai városban ezért nem használják a vegyszert.

A lap szerint az ÁNTSZ az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az Adyliget, a Mechwart tér és a Bimbó utca környékét szórta tele az anyaggal. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport programvezetője úgy tudja, hogy sok tudós szerint "ez az egyik legveszélyesebb rovarirtószer, amely gyermekkori leukémiát és agytumort okozhat". A munkacsoport most azt követeli, hogy haladéktlanaul vonják vissza a mérgező anyag engedélyét.

A munkacsoport szerint egy másfajta szúnyogirtót, de szintén mérgező szert szórnak helikopterről összesen 650 hektárra az idén szeptemberig a Duna északi és déli partján. A Mosquitox 1 ULV Forte egyik hatóanyaga okozta a Balatonban az 1980-as évek nagy halpusztulását, állítja Simon.

Az ÁNTSZ csak a magyar hatóságok által engedélyezett vegyszereket használja, tájékoztatott a hatóság. Szántai Károly főosztályvezető szerint ezek az anyagok a gerincesekre nincsenek semmilyen hatással.