Ágnes
-1 °C
2 °C

Szúnyoginvázió van a fővárosban

2005.09.13. 20:45
Vidéken kevésbé, de a fővárosban újult erővel támadnak a napokban a szúnyogok. A nyáron már hetedjére kellett irtást elrendelni.

Budapest néhány kerületében szúnyoginvázióról lehet beszélni - közölték kedden tisztiorvosok. Az elmúlt hetek áradásai miatt a fővárosban kedden, mintegy 650 hektáros területen légi irtást végeznek, ez immár a hetedik az idei nyáron - közölte Szántai Károly, a fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) osztályvezető főorvosa.

Régóta nem tapasztalt sokaság

Az utóbbi hat évben ilyen sokszor nem kellett intézkedni a szúnyogok miatt. A Fővárosi Önkormányzat erre a nyárra 36 millió forintot adott földi és légi irtásra. Szúnyoginvázióról abban az esetben beszélnek, ha a lakosság panaszbejelentéseinek száma rohamosan nő. Augusztusban 50-60, míg szeptemberben közel száz bejelentést regisztráltunk, így elmondható, hogy a fővárosban - főleg a III., a IV., és a XXII. kerületben - és a vízparti környékén szúnyoginvázió van.

A Balatont, a Duna és a Tisza északi részeit is érintő néhány megyében - Somogy, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom - nincs az átlagosnál jóval fokozottabb készültség a rovarok miatt. Körkérdésére válaszolva a megyék járványügyi szakemberei elmondták: a készültség az elmúlt hetek nedvesebb időjárása miatt "logikusnak mondható". Az átlagosnál mindenhol több szúnyogot észlelnek, azonban riadókészültségről senki nem beszél.

"Elviselhetetlen inváziót sehol nem tapasztaltunk" - mondta Csajági Sára, a Komárom-Esztergom megyei ÁNTSZ járványügyi munkatársa. Kaposvár némiképp kivételt képez, a városban kedden - a nyáron negyedszer - légi irtást tartanak - közölte Szőllősy József, a Somogy megyei ÁNTSZ főorvosa.