Szilárda
0 °C
6 °C

Földrengést okozhat a világ legmagasabb toronyháza

2005.12.04. 10:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Törésvonalra építették a világ legmagasabb felhőkarcolóját. A tajpeji toronyház 700 000 tonnás súlya egy kutató szerint önmagában földrengéseket okozhat.

Túl nehéz a világ legmagasabb toronyháza, a tajvani Tajpejben épülő, 508 méter magas Taipei 101 toronyház, írja az AP. A különleges, földrengésbiztos módszerrel épített felhőkarcoló súlya egy helyi tudós szerint önmagában földrengéseket okozhat az amúgy is gyakran földrengés sújtotta térségben.

Lin Cseng-horng, a tajvani Nemzeti Egyetem professzorának kutatásai szerint a toronyház egy geológiai törésvonalon fekszik, írja az AP. A GeoPhysical Research Letters című tudományos közlönyben publikált tanulmánya szerint az épület 700 000 tonnás összsúlya a törésvonalra nehezedve fokozhatja a geológiai aktivitást.

Már az épület teljes kihasználásakor földrengés keletkezhet - figyelmetetett tanulmányában Lin. A tajvani meteorológiai szolgálat - ami a földrengések előrejelzéséért is felel - közleménye szerint azonban a felhőkarcoló egy évvel ezelőtti építése óta eltelt idő nem elég a tendenciák változásának vizsgálatára, írja az AP.

A 101 emeletes Taipei 101 tornyot különleges védelemmel szerelték fel, a tető közelében egy 733 tonnás lengősúly egyenlíti ki a földmozgásokat.