Szilárda
-4 °C
3 °C

Tornyok a felhők felett

2005.08.06. 12:44
Öt éven belül számtalan felhőkarcoló épül, a rekordok szinte évente dőlnek majd meg. Ázsiában lesznek a legmagasabb épületek , de az évtized végére az Egyesült Államokat még Európa is lenyomja.

Magasan lakni veszélyes. Ha áramszünet van, lehet gyalogolni a 110-ik emeletről, gyanútlan madarak kenődnek fel az ablakunkra, ráadásul ha a kirakott szárítóról leesik a zokni, a szél elfújja azt a város másik végébe. Ennek megfelelően az utóbbi harminc évben nem is történt igazi áttörés, legfeljebb egyhelyben toporgás.

Holtidő


Klikk a galériára!
A 381 méteres Empire State Building 41 évig volt rekorder, ezt döntötte meg 1972-ben a 417 méteres WTC, majd 1974-ben 442 méteres chicagói Sears Tower. Aztán jött az újabb hosszú csend, amit csak az 1998-as malajziai Petronas Tower tört meg egy sunyi és halk húzással: 452 méteres magassága új rekord volt ugyan, de tornyai nélkül alig 378 méteres az épület. Igazi áttörésre 2003-ig kellet várni, a tajvani Taipei 101 (nevét emeletei száma után kapta) 448 méteres teteje nem kevesebb mint hat méterrel szárnyalta túl a chicagói csúcstartó rekordját.

Harminc évnyi stagnálás után a világ tele van frusztrált mérnökökkel, akiknek sosem adatott meg, hogy komolyan túlszárnyalják elődeiket. Ezt a frusztrációt pedig csak elképzelhetetlen magasságban lehet kiélni, ennek megfelelően a következő öt évben számtalan csúcsdöntő felhőkarcolót építenek világszerte.

Új csúcsok

Rövidesen hétköznapivá válik a négyszáz méteres magasság, e lélektani határnál nagyobb felhőkarcolókat építenek Tajvanon, kettőt Hong Kongban, kettőt Sanghajban, és kettőt Dél-Koreában. Ezek közül talán a legérdekesebb a sanghaji World Financial Center lesz, amely 2007-ben készül el, és teteje 492 méter magasan lesz, mindenféle trükk, meg torony nélkül.

A kecses épület tetejébe aerodinamikai megfontolásból egy óriási lyukat vájtak a mérnökök, akkorát, amin akár egy repülő is átfér. A kínai befektetők megnézték a terveket, és bizsergető deja vu járta át őket. Aztán amikor eszükbe jutott, hogy a kör a japán felkelő napra emlékeztet, szóltak a mérnöknek, hogy nagyon gyorsan tervezzék át az épületet. Így került egy állványzat a kör aljára, ami ugyan csúnya, de legalább nem japános.

A 2009-ben elkészülő New York-i Freedom Tower a lerombolt WTC helyén épül, és magasságban fel is veszi a versenyt a tornyokkal: a szentimentális közhangulatnak kedvezve 1776 láb (1776-ban nyerte el az Egyesül Államok függetlenségét), azaz 541 méter magas lesz a torony, de csak a torony: a plafon 335 méter magasan lesz, tehát nagyjából az 1931-es építésű Empire State Building tetejének szintjén.

Európa visszavág


Klikk a galériára!
A moszkvai Federation Tower 2007 októberében készül el, és 440 méteres magasságával Európa legmagasabb épülete lesz (a 260 méteres frankfurti Commerzbankot váltja). Igaz, csak árbocnak álcázott toronnyal hozza ezt magasságot, a valódi plafon 340 méteren lesz. Az éledező orosz nemzeti öntudat jelképe azonban minden bizonnyal a Russia Tower lesz. Az épület 650 méteres magasságával a harmadik lesz a világon, a mindössze 125 emelet pedig komoly belmagasságot sejtet. Az oroszokat ráadásul nem köti semmilyen szabályozás: egyik legnevesebb építészük szerint sincs Moszkvának olyan összképe, aminek ártani lehetne, így aztán Budapesttel ellentétben mindenki akkorát épít, amekkorát bír.

Legfelül

Jóval közelebb lesz a plafon a padlóhoz a 2008-ra tervezett Center of India Towerben, ami, ha már szép nem is lehet, legalább jó magas lesz: 677 méterrel a második legmagasabb a világon. A legfelsőbb szint a 224-ik lesz, ami jelentősen ráígér a jelenlegi rekorder Sears Tower 110 emeletére. Az építkezést Maharishi jógi szponzorálja, aki egyebek között a Beatles-tagokhoz fűződő kapcsolatáról vált ismertté, de mostani terve bizonyítja, hogy ájurvédikus babamasszázs és az ájurvéda aromaterápia kidolgozásával, valamint transzcendens pénz nyomtatásával komoly vagyonra lehet szert tenni. A tervek szerint a Center of Indiában százezer védikus tudós dolgozhat szimultán, az épület pedig komoly harmóniába keveredne a természettel.

De a giccses indiai piramis is elmarad a 2009-re elkészülő, 705 méteres Burj Dubaitól, amely a világ legmagasabb felhőkarcolója lesz, ahogy a legmagasabb ember alkotta szerkezet is: az 1991-ben ledőlt varsói rádiótorony 645 méteres magasságát is lepipálja. Ráadásul ez az felhőkarcoló valószínűleg tényleg elkészül, amit az Egyesül Arab Emirátusokban kitalálnak, azt általában meg is valósítják: így építhettek pálmavárost, majd egy egész világot a tengerpartra. Már el is kezdték a munkálatokat, az épület felhúzása 800 millió dollárba kerül, amennyiből, ugye, alig négy Titanicot lehetne leforgatni.

Történelem
A 19. századig legfeljebb hatemeletes házakat lehetett építeni, mert nem volt még lift, ráadásul 15 méternél magasabbra nem tudták felnyomni a vizet. Aztán jött a vasszerkezet, meg ezzel a vasbeton, és időközben a felvonót is feltalálták. Ezzel együtt az első felhőkarcoló nem volt túl magas, bármelyik tízemeletes panel képes megszorongatni az 1885-ös építésű chicagói Home Insurance Building 42 méteres magasságát (ennek megfelelően a lakótelepek csupa felhőkarcolóból állnak). Innentől kezdve aztán nem volt megállás, 1894-ben már átlépték a száz métert, 1909-ben a kétszázat, 1931-ben az Empire State Buildinggel túlszárnyalták a 300-at, méghozzá 81 méterrel. Aztán 41 év szünet után az azóta lerombolt World Trade Center ugrott egy nagyot, amikor 417 méteres magassággal új rekordot állított fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!