Pongrác
12 °C
23 °C

Tornyok a felhők felett

2005.08.06. 12:44
Öt éven belül számtalan felhőkarcoló épül, a rekordok szinte évente dőlnek majd meg. Ázsiában lesznek a legmagasabb épületek , de az évtized végére az Egyesült Államokat még Európa is lenyomja.

Magasan lakni veszélyes. Ha áramszünet van, lehet gyalogolni a 110-ik emeletről, gyanútlan madarak kenődnek fel az ablakunkra, ráadásul ha a kirakott szárítóról leesik a zokni, a szél elfújja azt a város másik végébe. Ennek megfelelően az utóbbi harminc évben nem is történt igazi áttörés, legfeljebb egyhelyben toporgás.

Holtidő


Klikk a galériára!
A 381 méteres Empire State Building 41 évig volt rekorder, ezt döntötte meg 1972-ben a 417 méteres WTC, majd 1974-ben 442 méteres chicagói Sears Tower. Aztán jött az újabb hosszú csend, amit csak az 1998-as malajziai Petronas Tower tört meg egy sunyi és halk húzással: 452 méteres magassága új rekord volt ugyan, de tornyai nélkül alig 378 méteres az épület. Igazi áttörésre 2003-ig kellet várni, a tajvani Taipei 101 (nevét emeletei száma után kapta) 448 méteres teteje nem kevesebb mint hat méterrel szárnyalta túl a chicagói csúcstartó rekordját.

Harminc évnyi stagnálás után a világ tele van frusztrált mérnökökkel, akiknek sosem adatott meg, hogy komolyan túlszárnyalják elődeiket. Ezt a frusztrációt pedig csak elképzelhetetlen magasságban lehet kiélni, ennek megfelelően a következő öt évben számtalan csúcsdöntő felhőkarcolót építenek világszerte.

Új csúcsok

Rövidesen hétköznapivá válik a négyszáz méteres magasság, e lélektani határnál nagyobb felhőkarcolókat építenek Tajvanon, kettőt Hong Kongban, kettőt Sanghajban, és kettőt Dél-Koreában. Ezek közül talán a legérdekesebb a sanghaji World Financial Center lesz, amely 2007-ben készül el, és teteje 492 méter magasan lesz, mindenféle trükk, meg torony nélkül.

A kecses épület tetejébe aerodinamikai megfontolásból egy óriási lyukat vájtak a mérnökök, akkorát, amin akár egy repülő is átfér. A kínai befektetők megnézték a terveket, és bizsergető deja vu járta át őket. Aztán amikor eszükbe jutott, hogy a kör a japán felkelő napra emlékeztet, szóltak a mérnöknek, hogy nagyon gyorsan tervezzék át az épületet. Így került egy állványzat a kör aljára, ami ugyan csúnya, de legalább nem japános.

A 2009-ben elkészülő New York-i Freedom Tower a lerombolt WTC helyén épül, és magasságban fel is veszi a versenyt a tornyokkal: a szentimentális közhangulatnak kedvezve 1776 láb (1776-ban nyerte el az Egyesül Államok függetlenségét), azaz 541 méter magas lesz a torony, de csak a torony: a plafon 335 méter magasan lesz, tehát nagyjából az 1931-es építésű Empire State Building tetejének szintjén.

Európa visszavág


Klikk a galériára!
A moszkvai Federation Tower 2007 októberében készül el, és 440 méteres magasságával Európa legmagasabb épülete lesz (a 260 méteres frankfurti Commerzbankot váltja). Igaz, csak árbocnak álcázott toronnyal hozza ezt magasságot, a valódi plafon 340 méteren lesz. Az éledező orosz nemzeti öntudat jelképe azonban minden bizonnyal a Russia Tower lesz. Az épület 650 méteres magasságával a harmadik lesz a világon, a mindössze 125 emelet pedig komoly belmagasságot sejtet. Az oroszokat ráadásul nem köti semmilyen szabályozás: egyik legnevesebb építészük szerint sincs Moszkvának olyan összképe, aminek ártani lehetne, így aztán Budapesttel ellentétben mindenki akkorát épít, amekkorát bír.

Legfelül

Jóval közelebb lesz a plafon a padlóhoz a 2008-ra tervezett Center of India Towerben, ami, ha már szép nem is lehet, legalább jó magas lesz: 677 méterrel a második legmagasabb a világon. A legfelsőbb szint a 224-ik lesz, ami jelentősen ráígér a jelenlegi rekorder Sears Tower 110 emeletére. Az építkezést Maharishi jógi szponzorálja, aki egyebek között a Beatles-tagokhoz fűződő kapcsolatáról vált ismertté, de mostani terve bizonyítja, hogy ájurvédikus babamasszázs és az ájurvéda aromaterápia kidolgozásával, valamint transzcendens pénz nyomtatásával komoly vagyonra lehet szert tenni. A tervek szerint a Center of Indiában százezer védikus tudós dolgozhat szimultán, az épület pedig komoly harmóniába keveredne a természettel.

De a giccses indiai piramis is elmarad a 2009-re elkészülő, 705 méteres Burj Dubaitól, amely a világ legmagasabb felhőkarcolója lesz, ahogy a legmagasabb ember alkotta szerkezet is: az 1991-ben ledőlt varsói rádiótorony 645 méteres magasságát is lepipálja. Ráadásul ez az felhőkarcoló valószínűleg tényleg elkészül, amit az Egyesül Arab Emirátusokban kitalálnak, azt általában meg is valósítják: így építhettek pálmavárost, majd egy egész világot a tengerpartra. Már el is kezdték a munkálatokat, az épület felhúzása 800 millió dollárba kerül, amennyiből, ugye, alig négy Titanicot lehetne leforgatni.

Történelem
A 19. századig legfeljebb hatemeletes házakat lehetett építeni, mert nem volt még lift, ráadásul 15 méternél magasabbra nem tudták felnyomni a vizet. Aztán jött a vasszerkezet, meg ezzel a vasbeton, és időközben a felvonót is feltalálták. Ezzel együtt az első felhőkarcoló nem volt túl magas, bármelyik tízemeletes panel képes megszorongatni az 1885-ös építésű chicagói Home Insurance Building 42 méteres magasságát (ennek megfelelően a lakótelepek csupa felhőkarcolóból állnak). Innentől kezdve aztán nem volt megállás, 1894-ben már átlépték a száz métert, 1909-ben a kétszázat, 1931-ben az Empire State Buildinggel túlszárnyalták a 300-at, méghozzá 81 méterrel. Aztán 41 év szünet után az azóta lerombolt World Trade Center ugrott egy nagyot, amikor 417 méteres magassággal új rekordot állított fel.