Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A magyarok többsége támogatja a rendőri igazoltatásokat

2005.10.14. 15:13
A Tárki közvélemény-kutató intézet legfrissebb, ezer fő megkérdezésén alapuló, szeptemberben felvett reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 85-90 százaléka egyetért a közterületek fokozott rendőrségi ellenőrzésével.

Legnagyobb arányban (90 százalék) a diszkókban tartott rendszeres razziákkal értenek egyet a magyarok, feltehetően a feltételezett kábítószer-fogyasztás megfékezése érdekében, de ettől alig marad el a közterek, a pályaudvarok, az aluljárók (88 százalék) és az autósok fokozott igazoltatását támogatók (85 százalék) aránya sem.

A magas arányok arra engednek következtetni, hogy a magyarok számára többnyire nem terhes a rendőrségi igazoltatás, és a fokozott ellenőrzésektől a közbiztonság javulását remélik. A kutatásból az is kiderült, hogy az elmúlt évben a felnőtt magyar népesség csaknem egynegyedét igazoltatták az elmúlt évben.

Roma, arab, fiatal

A kutatók mérni kívánták azt is, hogy a megkérdezettek a rendőri igazoltatások során különbséget tennének-e etnikai alapon. A megkérdezettek csaknem fele támogatná általában a lakossági igazoltatások fokozását (45 százalék), és ennél valamennyivel nagyobb arányban értenek egyet a felsorolt "gyanús" csoportok fokozott igazoltatásával: a roma kinézetű emberek kiemelt ellenőrzésével a megkérdezettek 60 százaléka értett egyet, az arabok fokozott ellenőrzését 57 százalék és a fiatalok fokozott igazoltatását 55 százalék támogatná, áll az Tárki sajtóanyagában.

A kutatók szerint ebből az következik, hogy "mivel a két kiemelt etnikai csoport (...) esetében mért arányok lényegében nem térnek el a semleges csoport (fiatalok) esetében mért aránnyal, arra következtethetünk, hogy a magyar lakosság nem támogatja az etnikai diszkriminációt az igazoltatási gyakorlatban, hanem általában fokozná a különböző +gyanús+ csoportok rendőrségi kontrollját".

A Tárki kutatója az MTI-nek elmondta: az adatfelvétel során arra keresték a választ, hogy a megkérdezettek milyen mértékben értenek vagy nem értenek egyet a következő kijelentésekkel: a roma (a másik kérdésben: arab) kinézetű személyeket fokozottan igazoltatni kell.