Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Néhány szem kínai tejpor nem veszélyes

2008.09.26. 10:38
Európában a szennyezett kínai tejport tartalmazó csokoládék és kekszek fogyasztása a felnőtteknek valószínűleg nem árt még akkor sem, ha azok az eddigi legmagasabb melamintartalmú tejporral készültek, ám gyerekek esetében ez csak akkor igaz, ha a keksz-, tejkaramella- és csokoládéfogyasztásuk átlagos.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal pénteki közleményében kifejti: az élelmiszer abban az esetben veszélyes, ha a gyerekek nagyon nagy mennyiségben fogyasztanak nagy tejpor tartalmú édességeket (tejkaramella, tejcsokoládé, kekszek), és ezek éppen a legmagasabb szennyezettségű tejporral készültek, a bevitel meghaladhatja az elviselhető szintet.

Azoknál a gyermekeknél, akik ilyen csokoládékat és kekszeket nagy mennyiségben fogyasztanak, fennáll az eshetősége, hogy a bevitel több mint háromszorosan túllépheti a tolerálható szintet. A közlemény ugyanakkor leszögezi, hogy az EFSA-nak nincs tudomás arról, hogy Európában ilyen nagymértékű bevitel előfordult volna.

Kínában 2008-ban csecsemők és kisgyermekek betegedtek meg a szennyezett tejpor miatt, a súlyos egészségártalmat a tejben és tejtermékekben előforduló melamin okozta.

Mivel Európában melamin-szennyezettséget még nem találtak, a kockázatbecslés során a kínai csecsemőtápszerben eddig mért legmagasabb melamintartalmat, a kilogrammonként mintegy 2.500 milligrammot vették figyelembe a tejpor tartalmú édességekkel, csokoládékkal történő esetleges melaminbevitel becslése során, a legrosszabb esettel számolva.

A közlemény szerint, bár az Európai Unióba tilos behozni Kínából tej és tejtermékeket, lehetséges, hogy a melaminnal szennyezett tejporból készült összetett élelmiszerek, például csokoládék, kekszek bekerültek az unióba. Éppen ezért az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy adjon véleményt az ilyen élelmiszerekben a melamin esetleges jelenléte által okozott humán egészségi kockázatról.

A melamin toxikus hatása elsősorban a vesét érinti. Az EFSA a melaminnal szennyezett termékek ismételt fogyasztása által okozott lehetséges egészségártalmak kockázatának értékelésekor megállapította: testtömeg-kilogrammonként napi 0,5 milligramm bevitele tolerálható a szervezet által.