Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Közlekedési káoszt hozott a Mikulás

2001.12.05. 09:38
Kapcsolódó cikkek (1)
Országszerte lelassította a közlekedést a hajnalban kezdődött havazás és a vele járó balesetek, koccanások sorozata. A tél áldozatot is szedett: egy ember halt meg abban a balesetben, amely az M0-ás autóúton történt. A fővárosban ráadásul egy csőtörés bénította meg a pesti alsó rakpart forgalmát. Az MTI az Útinformtól értesült a havazásról.
Szerdán hajnalban intenzív havazás kezdődött a főváros környékén és a Dunántúl északi részén - tudta meg az MTI az Útinform tájékoztatójából. A csapadék az M0-ás autóút és az M1-es autópálya teljes hosszában, továbbá Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megye nagy részén jelenleg is lassítja a közlekedést.

Halálos baleset, koccanások sorozata

Az M0-ás forgalmát ráadásul egy halálos baleset is akadályozza. Az autóúton egy személy életét vesztette, és ketten életveszélyesen megsérültek reggel, amikor három személygépkocsi és egy kis tehergépkocsi összeütközött - tájékoztatta az MTI-t a BM Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóságának sajtóügyeletese szerdán reggel. A sebesülteket tűzoltók szabadították ki az összeroncsolódott kocsikból.

A havazás és az ónos eső miatt a főváros környékén és vidéken is sok koccanásos baleset történt. Budapesten viszonylag szerencsés baleset történt, amikor egy személygépkocsi nekiment egy kis teherautónak, és felborította. Személyi sérülés nem történt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság már megkezdte a hó eltakarítását. Eleinte 53 géppel, később 70 géppel takarították a fő tömegközlekedési utakat, hidakat, felüljárókat. Így a BKV valamennyi járata zavartalanul közlekedik. A közterület-fenntartók arra kérik az ingatlantulajdonosokat, főleg a budaiakat, hogy házuk előtt gondoskodjanak a járdák takarításáról, felszórásáról.

Ráadásként csőtörés

A Lánchíd közelében, a pesti alsó rakparton hajnalban eltörött egy 300 milliméter átmérőjű víznyomócső - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Vízművek és a Fővinform.

Az eltört csőből kiáradó víz a rakpart jelentős részét elborította, s ezért a Kossuth tér és a Roosevelt tér között lezárták a pesti alsó rakpartot, és a forgalmat kerülőutakra terelték.

A meteorológiai előrejelzések szerint napközben gyenge hidegfront okoz továbbra is gondot, havazással, ónos esővel és esővel, tehát továbbra is számolni kell a téli időjárás okozta veszélyekkel.

Bírság helyett krampusz
Közlekedik a Mikulás elnevezéssel közúti akciót szervez december 6-án a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) a megye útjain - tájékoztatta a PMFRK Kommunikációs Irodája az MTI-t. Az akció során nem alkalmaznak helyszíni bírságot azokkal a közúti ellenőrzés alá vont járművezetőkkel szemben, akiknél kisebb szabálysértést észlelnek a rendőrök.

Nem érinti azonban a kedvező elbírálás azokat a kiemelt közlekedési szabályszegéseket, amelyek miatt a legtöbb közlekedési baleset bekövetkezik, így például az ittas vezetést, az elsőbbség meg nem adását, a kanyarodási szabály megszegését. A szabályosan közlekedő gépkocsivezetők csokoládémikulást, a szabálytalanul közlekedők pedig - büntetőpont helyett - csokoládékrampuszt kapnak december 6-án.