Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Szerdán is 20 centi hó várható

2003.02.04. 21:55
A meteorológiai előrejelzés szerint szerdán marad a kedden beindult havazás, keleten még 20 centis hó várható. Az éjszaka hóátfúvások nehezitk a közlekedést. A vonatok országszerte hosszabb-rövidebb késésekkel közlekedenek, az autóutakat seholsem sikerült teljesen megtisztítani, elzárt település azonban nincs az országban.
A fővárosban délre, a kisebb-nagyobb intenzitással hulló hó ellenére, jelentősen javult a közlekedési helyzet. Reggel még több budai buszvonalon voltak fennakadások, aminek következtében rövidített útvonalon járt például a Gellért-hegyi 27-es busz. A BKV a metrószerelvények követési idejét sűrítette, ezzel kívánják rávenni a fővárosiakat arra, hogy hagyják otthon autóikat.

Szerdán marad a keddi időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az éjszaka folyamán is változó intenzitással folytatódik a havazás: szerda reggelig az ország nyugati felében további 10-15 centiméter hó hullhat, keleten 25-30 centiméterre lehet számítani. A havazás folytatódik szerdán is: a keleti országrészben további 20 centiméter hóra lehet számítani. Az előrejelzések szerint megerősödik a szél, amelynek nyomán főként az Alföldön és Borsod megyében hófúvásokra kell számítani, a szél helyenként elérheti az óránkénti 100 kilométeres sebességet. Kedd éjszaka 0 és -5 fok között lesz a hőmérséklet, délen kevéssel fagypont felett, északon fagypont alatt marad a hőmérő higanyszála. Szerdán hasonló hőmérséklet várható, a leghidegebb észak-nyugaton lesz. A déli területeken a havazást helyenként ónos eső, havas eső válthatja fel, és átmenetileg eső sem zárható ki.

Fák dőltek a vasúti pályára

Az autópályák közül ugyancsak intenzív havazást jeleztek az M3-asról és az M7-es Balaton környéki szakaszáról, a burkolat valamennyi gyorsforgalmi úton hókásás és latyakos, a leállósávok havasak. A közúti közlekedés országszerte lelassult, az utak burkolata havas, latyakos. Sok helyen késnek a buszok, és egyes szakaszokon a vonatok is. Elzárt település nincs az országban. A nap folyamán számos csúszásos baleset történt. Piliscsabánál két halálos áldozatot követelt a rossz útviszonyok miatt bekövetkezett frontális ütközés. A hajnal óta tartó havazás miatt országszerte 10-20 percet késnek a vonatok, a vasúttársaság készültségbe állította azokat az eszközöket, amelyek szükség esetén bevethetőek. A Mávinform kedd esti tájékoztatása szerint Budapesten, a Nyugati, illetve a Déli pályaudvarokon váltóállítási gondok miatt 30-40 percet késtek a vonatok. A Gyékényes és Őrtilos közötti szakaszon fák dőltek a vasúti pályára, amelyek megrongálták a felsővezetéket, ezért a pályaszakaszon dízelmozdonyok szállították a szerelvényeket, így 40-45 perces késésre számíthattak az arra utazók.

Hómunkásokat keresnek

Fotó: HavariaPress
A fő- és tömegközlekedési útvonalakat, mintegy 1200 kilométer hosszúságban, száz munkagéppel megtisztítottuk - nyilatkozta az Indexnek Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője. A reggel 6 órai műszakkezdésre 732 hómunkás jelentkezett. Ez a szám Szegedi Péter szerint "ideálisnak tekinthető". A reggeli műszakban 2100, a 2 órakor kezdődő délutániban 2300, az éjszakaiban 2500 forintot fizet a közterület-fenntartó vállalat a hómunkásoknak.

Káosz reggel a bevezető utakon

Reggel még Budapest bevezető útjain katasztrofális volt a közlekedés. Az M7-es és az M3-as autópályán állt a kocsisor, az M0-ás déli szakaszán sem lehetett közlekedni. Lezárták a 6-os és a 7-es út Érdet elkerülő szakaszát, a forgalom jelenleg a régi 7-es út Érden átvezető szakaszán zajlik. A Pest megyei közútkezelő osztályvezetője, Sós András az Index kérdésére elmondta: a legnagyobb gondot a nyári gumival közlekedő nyergesvontatók okozzák. Ezek a járművek keresztbe fordulnak az emelkedőkön, elzárva így az utat. Az osztályvezető felhívta a figyelmet: aki útnak indul, csak téli gumival és lehetőleg hólánccal tegye.

Nincs elzárt település

Fotó: HavariaPress
A havazás leginkább az ország középső részén okoz fennakadást a közlekedésben, de elzárt település, járhatatlan út nincs az országban. Heves megyében 10-15 centiméter hó esett, jelentősebb fennakadás nincs a megyében. Borsodban a legtöbb hó Putnok és Aggtelek térségében esett, a közlekedés lelassult. A déli-délkeleti megyékben az ónos eső nehezítette az úton lévők dolgát.

Folyamatos havazás, viharos szél várható

Budapest határában hajnal 3 óra óta 15-20 centiméter friss hó esett - nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Holnap délig nem változik jelentősen a helyzet, így néhol akár félméteres lehet a hóréteg vastagsága. Ennek oka az ország középső része fölött keringő önálló ciklon, amelynek középpontja a főváros fölött van. A ciklon lassan kelet felé mozog. A délről érkező meleg levegő miatt a déli országrészben ónos eső esik. A legalább 85 százalékos pontosságú előrejelzés szerint délutántól, estétől feltámad a szél, ezért elsősorban az ország északkeleti részén hófúvás várható.

Ingyenes tömegközlekedést javasol a Fidesz

Fotó: HavariaPress
A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció szeretné, ha ingyenes lenne a tömegközlekedés azokon a napokon, amikor a hó miatt ellehetetlenül a budapesti közlekedés, ennek érdekében hatáskört biztosítanának a főpolgármesternek, hogy engedélyezhesse a BKV járművein a jegy nélküli utazást.