11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 4
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Halottról jót, vagy semmit? A téti túszdráma

2008.01.18. 19:35
A Győri Dózsa egykori bokszolója a fejére kapott ütésektől kattanhatott meg, mondogatják a tétiek, akik a pár éve várossá avatott Győr-Moson-Sopron megyei település legdrámaibb napját élték meg január 18-án pénteken. B. László ámokfutása végül a 42 éves exsportoló halálával ért véget, de jószerével csak a vak sorsnak köszönhető, hogy rajta kívül senki nem vesztette életét.

Nehéz lenne megmondani, hogy mi játszódott le a szüleivel élő férfi elméjében, amikor péntek kora reggel a Szent Antal Idősek Otthona vezetőnőjét úgy megverte, hogy az kórházba került, majd hazament idős szüleihez, a Zrínyi Miklós utca végén álló házba, ahol felkészült a rendőrök fogadására. Negyed nyolc körül állt meg egy rendőr- és egy határőr autó a ház előtt, hogy a súlyos testi sértés miatt előállítsák. A rendőrök épp csak kiszálltak az autóból, a férfi a ház egyik utcára néző ablakából azonnal tüzet nyitott rájuk, hasba lőve egyiküket.

Fotó: Szémann Tamás
Fotó: Szémann Tamás

A Tés Kistérségi Rendőrállomás 30 éves rendőre a földre rogyott, társának úgy kellett az autó fedezékébe vonszolnia. A házban rejtőzködő férfi ezután a kommandósok kiérkezéséig gyakorlatilag tűz alatt tartotta az utcát, hol az ablakból, hol a verandáról, hol a kapu betonoszlopa mögül tüzelve. A súlyosan sebesült, sok vért vesztett rendőrért érkező mentőautót sem kímélte, miközben az autók takarásában a rohamkocsihoz vitték a sebesültet, az egyik mentőst is vállon találta egy gellert kapott lövedék. A helyszínelők később a rendőrautón körülbelül húsz, a határőrők kocsiján több mint ötven lövésnyomot számoltak meg, a kis kaliberú hüvelyekből végül száz körüli darabot találtak elszórva a házban és az udvaron.

Túszdráma és a miniszter

Mesterlövészek és kommandósok

A golyózápornak a kommandósok és a túsztárgyaló kiérkezése után lett vége, mesélik a férfi közvetlen szomszédjai, akik érthető módon nem merészkedtek az utcára, még az ablakból is sürgősen behúzódtak, amikor az utca egyik emeletes házának erkélyére telepedő mesterlövész intett nekik. A szűk, városszéli utcában egyszer csak csend lett. A házban lévő két idős ember életéért aggódó túsztárgyaló végül nem tudta megadásra bírni a férfit, aki maga ellen fordította fegyverét.

Képaláírás
Képaláírás

A halántékra leadott lövés miatt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba a klinikai halál állapotában került, életét az újraélesztési kísérletek ellenére sem tudták megmenteni. A hasba lőtt rendőr ekkor már az intenzív osztályon volt. A lövedék vesetájékon hatolt testébe, több belső szervét is megsértette. Az egyik - teljesen összeroncsolt - veséjét és az epehólyagját két és félórás műtéttel távolították el, a patkóbél repedését sikerült összevarrni, mondta Belágyi Tibor, a Petz Aladár Kórház főorvosa. A téti rendőr állapota a legutóbbi hírek szerint stabil, kielégítő.

Egykor sportoló volt

Az egyszerű, szegényes, épp csak bevakolt házban még késő délután is tartott a helyszínelés, a hátsó bejárat lépcsőjén vércseppek jelzik, hogy merre vitték az öngyilkosságba menekülő férfit.

Az udvaron nagy farakás, öt macska üldögél a legnagyobb nyugalomban a szűk kis telek különböző pontjain. A csendes utcából már elvonult a több tucat rendőrautó, délután kettőkor elvitték a szitává lőtt rendőrautót is. Csak páran álldogállnak az úton, a töltényhüvelyeket számozgató helyszínelőket figyelik.

A szomszédok szerint nem volt komoly gond B. Lászlóval. "Kötekedős volt az igaz, de hát mindenki tudta, hogy bokszolt, ezért senki nem állt le vele vitatkozni, pláne nem verekedni" - mondja egyikük. "Volt rendes szakmája is, dolgozott is, nem tudnék rá igazán rosszat mondani".

"Megmondom én, az egy tróger volt. Bár igaz, halottról jót, vagy semmit. De nincs mit ezen szépíteni, terrorizált mindenkit, a szomszédait, az utcabelieket, meg akivel összetalálkozott" - mondja a Kakas csárda egyik dolgozója, egy hatvan év körüli asszony. "Egy iskolába járt az én fiammal, de mivel szülei sokat dolgoztak, nem volt ritka, hogy inkább az iskola mellé járt."

Az MTI képei a történtekről
Az MTI képei a történtekről

"A szakmunkásképzőben kezdett bokszolni, jól is ment neki, így a Győri Dózsa fel is vette. De úgy mondják, hogy túl durva volt, csak arra ment hogy kiüsse ellenfelét, így inkább elvitték a profi bokszba, még Ausztriában is voltak meccsei" - mondja a csárda dolgozója. "Aztán börtönbe került, mert kis híján megölte egyik nőismerősének barátját. Megverte és még meg is szúrkálta. Az öccse meg miatta vérzett el. Folyton szekálta, aztán egyszer otthon, csak a jó ég tudja hogyan, a testvére beleesett egy üvegajtóba, a szilánkok elvágták az egyik artériáját, mentőt meg nem hívott hozzá. Az elmeállapota miatt úszta csak meg, hogy ne vágják örökre hűvösre."

Puskát fabrikált

Abban szinte mindenki egyetért, aki ismerte, hogy a bokszolóként a fejére kapott ütések is hozzájárulhattak a férfi kóros elmeállapotának kialakulásához. Több mint valószínű, hogy a rendszeres kocsmázás sem tett jót a pszichés állapotának. Az utóbbi időben volt, hogy esténként farsangi maszkban rémisztgette a járókelőket az utcán. Úgy tudni, hogy pár éve pszichiátrián is kezelték.

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

Arról viszont senkinek sem volt sejtése, hogy az agresszív férfinak fegyvere is van. Ez gyakorlatilag a pénteki dráma tanulsága, hogy házilag is lehet gyártani használható, emberélet kioltására bőven alkalmas puskát. B. László feltehetőleg a szakmunkásképzőben szerzett tudása segítségével alakított át egy régi, működésképtelen, Mauser rendszerű puskát megbízhatóan működő távcsöves fegyverré.

A csárdában dolgozó asszony szerint sokkal rosszabbul is végződhetett volna a pénteki ámokfutás. "Én csak annyit mondok, hogy jobb így mindenkinek. Sajnálom persze az öregeket, de az apja már belerokkant a fia viselkedésébe. Ha ezen túl lesznek, talán nekik is könnyebb lesz."

  • Hírek
  • Bankszámla