Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Elhallgatta a gyilkos csirkerkórt a thai hivatalnok

2004.01.31. 11:58
A thaiföldi állategészségügyi intézet november óta gyanította, hogy a madárinfluenza kórokozója tizedeli a szárnyasállományt az országban, de hallgatott róla, hogy ne keltsen pánikot és nehogy kárt okozzon a gazdaságnak.
Nimit Traiwanatham, a thaiföldi mezőgazdasági tárca alá rendelt intézet igazgatója a parlamenti vizsgálóbizottsága előtt beismerte, hogy november óta a szokottól eltérően nagy számban pusztult el a baromfiállomány Thaiföld középső részének baromfi telepein - jelentette szombaton a Bangkok Post thaiföldi lap.

"Nakhonszawan tartományban a szárnyasok tömeges méretekben hullottak el, a betegség tünetei hasonlítottak a madárinfluenzáéhoz, ezért gyanítottuk, hogy a betegség már akkor jelen volt az állatállományban" - idézte az újság a thaiföldi szakembert. Az intézet nem hozta nyilvánosságra aggodalmait, mivel attól tartott, hogy kárt okoz a baromfiágazatnak, nem hozta meg a szükséges intézkedéseket a H5N1 vírus terjedésének megakadályozására.

Előző nap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette , hogy a szakemberei által elvégzett laboratóriumi vizsgálatok egy tavaly áprilisban elhullott állatállományban vett mintából kimutatták a madárinfluenza jelenlétét Ázsiában. A WHO illetékese nem közölte, mely ázsiai országból kapták a mintát.