Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tigriseket ölt a madárinfluenza

2004.10.19. 13:58
Október 14-én pusztult el az első a Sri Racha Állatkertben az influenzás tüneteket mutató tigrisek közül. A thaiföldi hatóságok kedden látogatási tilalmat rendeltek el az állatkertben. Az első vizsgálatok szerint mind a huszonhárom elhullott tigrist a madárinfluenza emberre is veszélyes típusa fertőzte meg.
Huszonhárom tigris pusztult el Thaiföldön egy magánállatkertben annak következtében, hogy madárinfluenzával fertőzött szárnyasokkal etették őket - jelentette be egy kormányzati tisztviselő kedden. Az influenzás tüneteket mutató tigrisek október 14-én kezdtek elhullani az állatkertben, amely a Thaiföld középső részén fekvő Chonburi tartományban, Bangkoktól mintegy 80 kilométerre keletre található. A kizárólag tigrisek számára létesített Sri Racha Állatkertben a legkülönbözőbb tigrisek élnek, létszámuk mintegy négyszázra tehető.

Klikk a képre! Fotók: EPA
A hatóságok látogatási tilalmat rendeltek el kedden az állatkertben, amíg a vizsgálatok folyamatban vannak - közölte Charal Trinvuthipong, a madárinfluenzés betegségek megelőzésével és felszámolásával megbízott központ igazgatója. Az első vizsgálatok szerint mind a huszonhárom, nyolc hónap és két év közötti korú elhullott tigrist a madárinfluenza vírusa, mégpedig az emberre is veszélyes H5N1 vírus fertőzte meg. A nagymacskák közül még további harminc a betegség tüneteit mutatja.

A hatóságok feltételezése szerint az okozta a tömeges megbetegedést, hogy madárinfluenzával fertőzött csirkékkel etették a tigriseket. Az állatkert 800 alkalmazottja egészségesnek bizonyult, ám öt őrt orvosi megfigyelés alá kellett helyezni, mert ők influenzajellegű tünetekre panaszkodtak.

Az idén egy másik thaiföldi állatkertben egy leopárd hullott el hasonló körülmények között, és a tudósok akkor kimutatták, hogy a madárinfluenza vírusa képes a macskaféléket is megfertőzni, és azok is terjeszthetik a betegséget. Délkelet-Ázsiában idén 31 ember halt meg madárinfluenza következtében.