Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Vizsgálják a jégesőről szóló rémhír terjedését

2006.07.03. 12:15
Csütörtökön délután Miskolc utcái kihalttá váltak, miután elterjedt a rémhír, hogy délután 4 körül óriási jégeső csap le a városra. A pánikkeltés aznap délelőtt kezdődhetett, a miskolciak közt sms-ek, emailek keringtek, a polgármester délután 3-kor értesítette a sajtót, a felelősséget vállalja is. Jégeső végül nem volt, a katasztrófavédelem viszont fenntartja a feljelentést, szerintük ismeretlen tettes visszaélve a szervezet nevével szándékosan keltett pánikot. A rendőrség egyelőre nem indít nyomozást.

Óriási viharra és jégesőre figyelmeztető sms-ek és emailek sokasága terjedt Miskolc lakói között csütörtökön. Tanulva az egy héttel, valamint a két évvel korábbi jégeső okozta károkból, a miskolciak megtömték autóikkal a város fedett parkolóit. Akinek nem jutott hely, fóliával vagy kartonpapírral takarta be járművét, hogy megvédje a pusztító jégvihartól.

Minden felelősséget vállal

A miskolci polgármester délután 3-kor fordult a sajtóhoz, és kérte a város lakosságának figyelmeztetését a közelgő vihar veszélyére. Káli Sándor a hétvégén úgy fogalmazott az MTI-nek: minden felelősséget vállal.

"A felelősség az enyém, az előző hét tapasztalatai és a két évvel ezelőtti események alapján a lakosság értesítése, úgy vélem, indokolt. Én kértem a kollégáimat arra, hogy időben értesüljön a lakosság a várható időjárási eseményekről, és hozza meg a kellő intézkedéseket" - fogalmazott Káli Sándor. Hozzátette, hogy a polgármesternek mint a helyi védelmi bizottság elnökének a feladata a lakosság tájékoztatása, illetve riasztása a települést veszélyeztető rendkívüli esetekről.

Káli elmondta azt is, hogy Miskolcon az utóbbi időszakban a szélsőséges időjárás már rendkívül sok kárt okozott. "Csütörtökön olyan időjárási előrejelzésekről kaptam információt, amely szerint a város felé vihar közeledik. Az embereknek ezért fel kellett hívni a figyelmét arra, hogy óvják meg értékeiket".

Fenntartják a feljelentést

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a miskolci polgármester nyilatkozatának megjelenése után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyei katasztrófavédelem továbbra is fenntartja az ismeretlen rémhírterjesztő elleni feljelentését, mert a polgármester tájékoztatását eltorzítva, a katasztrófavédelem nevével visszaélve keltettek pánikot.

Kohánka István mérnökezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese a Borsod Online kérdésére elmondta, kizártnak tartják, hogy a polgármester lett volna a rémhírterjesztő. Káli Sándor 3 óra után értesítette a sajtót, a pánik ennél sokkal hamarabb tört ki. Őt magát már dél körül többen hívták, igaz-e a hír. Az sms-eket, emaileket reggel 10 óra körül indíthatta valaki, így terjedhetett el a hír az egész városban. Kohánka István megjegyezte, ezek után indítottak belső vizsgálatot a katasztrófavédelemnél, amiből kiderült, hogy ugyan nem tőlük ment ki a hír, de valaki visszaélt a nevükkel. Ezután jelentették a történteket a rendőröknek.

A Miskolci Rendőrkapitányság azonban nem rendelt el nyomozást, erősítette meg a hírt az Indexnek Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A történtek „a nyomozóhatóság elsődleges megállapítása szerint - a rendelkezésre álló adatok alapján - nem merítik ki a rémhírterjesztés Btk-ban megfogalmazott tényállását” – áll a hétfői közleményében. A rendőrségnek 15 napja van arra, hogy megvizsgálja az ügy körülményeit, és megállapítsa vagy kizárja a bűncselekmény gyanújának megalapozottságát.

2003 tavaszán egy budapesti óvónő kezdte terjeszteni azt a hírt, hogy állítólag robbanás történt a paksi atomerőműben. Az információ eljutott egy újságírónőhöz is, aki ismerőseit SMS-ben tájékoztatta, a hír ezután egyre szélesebb körben kezdett terjedni Paks környékén. A rendőrség eljárást indított az újságírónő ellen közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. A rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.

Óvatosan keltenek pánikot

Kohánka István még hangsúlyozta, ha mégis van jégeső, nem tesznek feljelentést. Így viszont, hogy a vihar nem érte el a várost, meg kell tenniük. Elmondta azt is, ha tájékoztatták volna a lakosságot, akkor is feltételes módban teszik, és óvatosan fogalmaznak, nehogy pánikhangulatot keltsenek.

A jégeső veszélyére figyelmeztető csütörtöki riasztás alaptalannak bizonyult, vihar volt, de a jég a várost elkerülte. Nem így történt egy héttel korábban: akkor a jég komoly károkat, személyi sérüléseket okozott Miskolcon. A jégeső után a helyi sajtó felvetette, hogy a lakosságot nem figyelmeztették, holott a katasztrófavédelem a jégverés előtt két órával korábban tudta, hogy jéggel járható vihar közeleg a város felé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!