Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálják a jégesőről szóló rémhír terjedését

2006.07.03. 12:15
Csütörtökön délután Miskolc utcái kihalttá váltak, miután elterjedt a rémhír, hogy délután 4 körül óriási jégeső csap le a városra. A pánikkeltés aznap délelőtt kezdődhetett, a miskolciak közt sms-ek, emailek keringtek, a polgármester délután 3-kor értesítette a sajtót, a felelősséget vállalja is. Jégeső végül nem volt, a katasztrófavédelem viszont fenntartja a feljelentést, szerintük ismeretlen tettes visszaélve a szervezet nevével szándékosan keltett pánikot. A rendőrség egyelőre nem indít nyomozást.

Óriási viharra és jégesőre figyelmeztető sms-ek és emailek sokasága terjedt Miskolc lakói között csütörtökön. Tanulva az egy héttel, valamint a két évvel korábbi jégeső okozta károkból, a miskolciak megtömték autóikkal a város fedett parkolóit. Akinek nem jutott hely, fóliával vagy kartonpapírral takarta be járművét, hogy megvédje a pusztító jégvihartól.

Minden felelősséget vállal

A miskolci polgármester délután 3-kor fordult a sajtóhoz, és kérte a város lakosságának figyelmeztetését a közelgő vihar veszélyére. Káli Sándor a hétvégén úgy fogalmazott az MTI-nek: minden felelősséget vállal.

"A felelősség az enyém, az előző hét tapasztalatai és a két évvel ezelőtti események alapján a lakosság értesítése, úgy vélem, indokolt. Én kértem a kollégáimat arra, hogy időben értesüljön a lakosság a várható időjárási eseményekről, és hozza meg a kellő intézkedéseket" - fogalmazott Káli Sándor. Hozzátette, hogy a polgármesternek mint a helyi védelmi bizottság elnökének a feladata a lakosság tájékoztatása, illetve riasztása a települést veszélyeztető rendkívüli esetekről.

Káli elmondta azt is, hogy Miskolcon az utóbbi időszakban a szélsőséges időjárás már rendkívül sok kárt okozott. "Csütörtökön olyan időjárási előrejelzésekről kaptam információt, amely szerint a város felé vihar közeledik. Az embereknek ezért fel kellett hívni a figyelmét arra, hogy óvják meg értékeiket".

Fenntartják a feljelentést

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a miskolci polgármester nyilatkozatának megjelenése után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyei katasztrófavédelem továbbra is fenntartja az ismeretlen rémhírterjesztő elleni feljelentését, mert a polgármester tájékoztatását eltorzítva, a katasztrófavédelem nevével visszaélve keltettek pánikot.

Kohánka István mérnökezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese a Borsod Online kérdésére elmondta, kizártnak tartják, hogy a polgármester lett volna a rémhírterjesztő. Káli Sándor 3 óra után értesítette a sajtót, a pánik ennél sokkal hamarabb tört ki. Őt magát már dél körül többen hívták, igaz-e a hír. Az sms-eket, emaileket reggel 10 óra körül indíthatta valaki, így terjedhetett el a hír az egész városban. Kohánka István megjegyezte, ezek után indítottak belső vizsgálatot a katasztrófavédelemnél, amiből kiderült, hogy ugyan nem tőlük ment ki a hír, de valaki visszaélt a nevükkel. Ezután jelentették a történteket a rendőröknek.

A Miskolci Rendőrkapitányság azonban nem rendelt el nyomozást, erősítette meg a hírt az Indexnek Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A történtek „a nyomozóhatóság elsődleges megállapítása szerint - a rendelkezésre álló adatok alapján - nem merítik ki a rémhírterjesztés Btk-ban megfogalmazott tényállását” – áll a hétfői közleményében. A rendőrségnek 15 napja van arra, hogy megvizsgálja az ügy körülményeit, és megállapítsa vagy kizárja a bűncselekmény gyanújának megalapozottságát.

2003 tavaszán egy budapesti óvónő kezdte terjeszteni azt a hírt, hogy állítólag robbanás történt a paksi atomerőműben. Az információ eljutott egy újságírónőhöz is, aki ismerőseit SMS-ben tájékoztatta, a hír ezután egyre szélesebb körben kezdett terjedni Paks környékén. A rendőrség eljárást indított az újságírónő ellen közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. A rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.

Óvatosan keltenek pánikot

Kohánka István még hangsúlyozta, ha mégis van jégeső, nem tesznek feljelentést. Így viszont, hogy a vihar nem érte el a várost, meg kell tenniük. Elmondta azt is, ha tájékoztatták volna a lakosságot, akkor is feltételes módban teszik, és óvatosan fogalmaznak, nehogy pánikhangulatot keltsenek.

A jégeső veszélyére figyelmeztető csütörtöki riasztás alaptalannak bizonyult, vihar volt, de a jég a várost elkerülte. Nem így történt egy héttel korábban: akkor a jég komoly károkat, személyi sérüléseket okozott Miskolcon. A jégeső után a helyi sajtó felvetette, hogy a lakosságot nem figyelmeztették, holott a katasztrófavédelem a jégverés előtt két órával korábban tudta, hogy jéggel járható vihar közeleg a város felé.