Géza
-12 °C
-4 °C

Tapogasson Ferrarit!

2004.05.14. 20:41
Nem mindennapi látvány fogadja az Árkádba látogatókat. Egy darab Ferrari is képes feltűnést kelteni. Na de tíz!
Az Örs vezér téri bevásárlóközpont városszerte hirdeti időszakos művészeti kiállítását. Jelen esetben azonban nem képek, esetleg szobrok jelentik a művészetet, hanem autók. Nem is akármilyenek, egészen pontosan tíz csillogó, tűzpiros (rendben, van hogy kék, esetleg szürke) Ferrari fogadja a látogatókat. Az autók Németországból érkeztek, s - mint azt az Árkád igazgatóságán elmondták - egy dekorációs cég tulajdonát képezik. Dekorációs cég. Ki virággal, ki Ferrarival...

Múzeális darabok

Tekintse meg képeinket!
Ahogy belépünk a bevásárlóközpontba, egy '97-es gyártású F-355-ös sportautó metszi ketté a rohanó tömeget. Mindenki siet, de az autó mellé érve lassítanak, sőt, sokan meg is állnak. Mi azonban továbbállunk, hiszen sok érdekes dolog vár még ránk. Jobbra tőlünk pirosba öltözött lányok csacsognak, úgy látszik, az alkalomhoz öltöztek. Jobban megnézzük őket, és kiderül, hogy ők talán már az első Ferrarik megszületésénél is ott bábáskodtak, a piros a jelek azonban szerint fiatalít.

Ezt a megállapításunkat támasztja alá, hogy még a legkorosabb, 35 éves P4-es sorozatszámot viselő Ferrari is fiatalnak, dinamikusnak hat. Leszámítva persze a szocreál autókra jellemző váltóbotot, mely a mostani trendekkel ellentétben nem rövid kar, hanem valóban bot, bumszlival a végén. Ettől függetlenül nem kérdés, hogy inkább kezelnénk ezt az archaikus szerkezetet, mint valamely modern autó precízre hangolt váltóját.

Ez persze nem mindig igaz

Kivéve, ha az említett szerkezet a szintén kiállított F-550 Maranelloban van. Jelentős tömeg állja körbe tátott szájjal a közel százmilliós sportautót, egy fiatal fiú áhítattal állapítja meg, hogy gyönyörű a belseje, mire barátnője hűvösen közli, hogy neki aztán tökmindegy. Megint mások azon morfondíroznak, hogy igazán írhatna már ezekről az autókról egy próbatesztet a Totalcar. Szólunk nekik!

Klikk a képre!
Lelkesítő hirdetés pillantunk meg: próbálja ki Michael Schumacher Ferrariját a Hungaroringen! Már rohannánk is Mogyoród felé, ám hihetetlen logikánknak köszönhetően pillanatok alatt felmérjük a helyzetet, és rájövünk, hogy nyilván a félbevágott Forma-1-es autókba épített computerjátékra gondoltak. Óriási sor kígyózik a főzelékes saroktól kaporszagú éttermi részlegben, mindannyian arra várnak, hogy vezethessék három percig a szimulátort. Megkérdezem a rögtön sorra kerülő ifjú titánt, mennyi ideje várakozik. Egy órája, mondja, s ezzel meg is győzött minket arról, hogy ideje tovább állnunk.

Mácsó

A sötétkék 456 GT-nek már az asszonyok sem bírnak ellenállni. Több mint 440 lóerő, a végsebesség 320 kilométer óránként, erre a tesztoszteronbombára gyűltek leginkább a gyengébbik nem képviselői, ám lelepleztük, hogy csak minden második pillantás az autóé. A gyönyörködés közben a Ferrari mögött megbújó ruhaüzlettel is szemeztek a hölgyek.

Elfogadnám őket - állapítom meg, mire fotósunk közli, hogy ha megnyerné, eladná. Na persze... Egyébként meg ritka, hogy Ferrarikat sorsoljanak. Könnyes szemmel búcsút veszünk az autóktól. Kiérünk az épületből. Nincs kedvünk metrózni.