Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Terrorgyanú miatt figyelnek egy budapesti szállodát?

2005.02.09. 09:45
Több napja fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az egyik, forgalmas helyen lévő budapesti szálloda környékén. A Népszava információi szerint feltételezhető, hogy egy terrorfenyegetéssel kapcsolatos bejelentés miatt miatt kapott a hotel különleges védelmet. A rendőrség szerint különleges védelemről nincs szó, pusztán fokozott ellenőrzést tartanak a kerületben.

Egyes nem hivatalos rendőrségi források szerint a budapesti szállodánál tapasztalható rendőri jelenlét szoros összefüggésben van azzal a romániai akcióval - amelynek magyarországi vonatkozásai voltak -, és amelyben nemrég hét arab személyt vettek őrizetbe terrorgyanúval.

Al-Kaida veszély?

A napokban az észak-moldvai Jászvárosban a román legfőbb ügyészség és a hírszerző szolgálat közös akciója során hét arabot tartóztattak le. A szolgálatok feltételezése szerint mindannyian kapcsolatban álltak az al-Kaidával. A Népszava értesülései szerint az ügynek magyarországi vonatkozásai is vannak, a részletekről azonban nincsenek információk.

Kozák László, a BRFK sajtószóvivője a napilapnak ugyanakkor tagadta a feltételezést, mint mondta, nem a szálloda környékén, hanem a kerületben van fokozott rendőri jelenlét. A Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese a napilapnak nem tudott információval szolgálni az ügyről.

A rendőrség cáfol

Határozottan cáfolja a rendőrség a Reggelben megjelent hírt, mely szerint robbantásos merénylet készült egy budai szálloda ellen - jelenti a HavariaPress. A napilap állítása szerint Romániában 12 terrorista-gyanús személyt fogtak el, és ez kapcsolatban állhat egy amerikai érdekeltségű budai szálloda felrobbantásának előkészületeivel.

Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője a hírügynökségnek határozottan cáfolta a Reggel információit. Tájékoztatása szerint a rendőrségnek semmilyen fenyegetésről nincs tudomása, és a titkosszolgálatoktól sem kaptak ezirányú információt vagy feladatot. Kozák László, a BRFK szóvivője szerint a főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az I. kerületben és a Déli Pályaudvar környékén, ezt vélhették többen a szálloda védelme érdekében hozott óvintézkedésnek.

Nem igazolódott a palesztin fogorvos elleni gyanú
Legutóbb Magyarországon Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvos kapcsán merült fel terrorgyanú. Tayseert Móse Kacav izraeli elnök tavaly áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök terrorcselekmény előkészítésének gyanújával, a főügyészség azonban júniusban szabadlábra helyezte, szeptemberben pedig megszüntette az eljárást ellene. A feljelentés szerint a palesztin fogorvos 2003 végén robbanószer beszerzésére adott megbízást, és a cél egy zsidó múzeum elleni merényletet lett volna. Tayseer tagadta, hogy ismerte volna a gyanúsításban szereplő másik két embert, és ezt az állítást az eljárás során nem sikerült megcáfolni.