Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újabb hajó ütközött a Tricolornak

2003.01.02. 06:09
Nekiütközött szerdán este a Doveri szoros északi bejáratánál két hete elsüllyedt norvég Tricolor teherhajónak egy 70 ezer tonna rendkívül gyúlékony szénhidrogént szállító török tankhajó.
A belgiumi Anvers kikötőjéből igyekezett New York felé a 243 méter hosszú török Vicky tankhajó, amikor ráfutott a Tricolorra. Három vontatóhajó és a francia haditengerészet egy nagyobb flottaegysége indult a helyszínre, hogy kimentse a török hajó 24 fős legénységét. A baleset színhelye körül benzinszag terjeng, de egyelőre nem lehetett felmérni, mekkora sérülés érte a tankhajót - jelentette az AFP.

Ez már a második ütközés

A 2862 új gépkocsit szállító Norvég Tricolor. (december 15.)
Fotó: Marine Nationale/Eli Hervy
A 190 méter hosszú norvég Tricolor, amely 3000 új személyautóval a fedélzetén december közepén összeütközött egy konténereket szállító teherhajóval, oldalára dőlve süllyedt el: egyik oldala a tengerfenékre támaszkodik, a másik gyakorlatilag a tenger felszínén van, alig csapnak át rajta a hullámok, mivel az összeütközés helyén apálykor mindössze 30 méter mély a víz. A Tricolor forgalmas hajózási útvonalon fekszik, balesetveszélyt jelent a La Manche-csatorna szűk átjáróján naponta áthaladó 400 teher- és személyszállító tengeri jármű számára; ám csak akkor lehet elvontatni ha már kiszivattyúzták a benne lévő mintegy 2000 tonnányi üzemanyagot. Ez a mentési munkálatokat végző holland Smit cég szerint négy-hat hétig fog tartani.

A Tricolornak, két nappal elsüllyedését követően, már nekiütközött egy - szerencsére rakomány nélkül haladó - tankhajó, a német Nicola. A szakértőket meglepte a szerdai újabb baleset, mert a Tricolort figyelmeztető bójákkal vették körül, s a Smit cég két hajója folyamatosan vigyázza a helyszínt.

Elszabadult a roncstól a török hajó

Több mint kétórás kényszerű veszteglés után csütörtökre virradó éjszaka ismét úszóképessé vált a török tankhajó. A Vicky tankhajó az AFP hírügynökség jelentése szerint a dagálynak köszönhetően szabadult el a Tricolor hajótestéről.

A doveri parti őrség tájékoztatása szerint a Vicky a baleset helyszínétől 1,6 kilométerre északra horgonyt vetett, hogy a szakértők felmérhessék a hajót ért sérüléseket.

A brit parti őrség szóvivője közölte: az a tény, hogy a Vicky továbbhajózott, arra utalhat, hogy a török tankhajó nem kapott léket a Tricolorral történt ütközésekor - jelentette az AP. A franciaországi Cherbourg tengerészeti hatóságainak tájékoztatása szerint a török tankhajó kapitánya maga úgy véli, hogy hajója csak kis mértékben rongálódott meg, és nem kell attól tartani, hogy a kerozin kiszivárog a tengerbe vagy a levegőbe.

A mentési munkálatokat a francia parti őrség hangolja össze, mert az ütközés francia területi vizeken történt - tette hozzá a Reuters. Két vontatóhajó tart a helyszínre. Mark Clark, a brit parti őrség szóvivője a BBC brit tévécsatornának nyilatkozva közölte, hogy a Vicky 24 fős legénysége a hajó fedélzetén maradt, mert a török tankhajó tulajdonosa úgy ítélte meg, hogy tengerészeinek élete nem forog veszélyben.