Benedek
-5 °C
5 °C

Új módszerrel tértek vissza a trükkös tolvajok

2004.04.05. 07:46
A rendőrségnek már-már sikerült kiszorítania a fővárosból a többnyire óvatlan autósok kifosztására szakosodott trükkös tolvajokat, de újabb módszerekkel mégis visszaszivárogtak a kivezető főutakra, az autópályák parkolóiba. Újabban a bankból nagyobb összegű készpénzzel távozó autósok közül választják ki áldozataikat.
A trükkös tolvajok újabban a pénzintézetek környékén szemelik ki áldozataikat, olyanokat, akikről feltételezik: nagyobb összegű készpénzt vettek fel. Míg korábban sok trükk a segítségkérésre épült, újabban fordítva, vagyis segítséget ajánlva próbálják becsapni az áldozatot.

A banda egyik tagja a bankban figyel, onnan jelzi társainak, kit érdemes követniük - írja a Népszabadság. Az utcán aztán kiszúrják autójuk gumiját, hogy később felajánlhassák a segítségüket a kerékcserében, s közben elemelhessék a bankból felvett pénzt.

Az is előfordul, hogy a tolvajok eljátsszák az eltévedt külföldi turistát, útbaigazítást kérnek, s miközben áldozatuk segíteni próbál, kizsebelik.

Továbbra is bevett módszer a "hibajelzés". Ennek lényege, hogy menet közben élénk dudaszóval és heves gesztikulálással defektre vagy más, a vezető által nem észlelt "műszaki hibára" figyelmeztetik az autóst, aki értetlenkedve megáll, mire ketten-hárman is segítségére sietnek. Közrefogják, egymás szavába vágva, tört magyarsággal magyarázzák neki, miféle rendellenességet véltek felfedezni autóján. Miközben elterelik a tanácstalan autós figyelmét, a banda egyik tagja elemel a kocsiból minden mozdítható értéket - írja hétfői számában a Népszabadság.