Delfinjükért harcolnak az indiánok

2004.06.18. 11:58
Egy, a családjától elszakadt kardszárnyú delfinért csatáznak a tudósok és az indiánok Vancouverben. L98, akit a tudósok Lunának hívnak, túlzottan is barátságos, ezzel önmagát és az embereket is veszélybe sodorhatja. Az indiánok szerint, akik Tsu'Xiitnek hívják a delfint, elhunyt törzsfőnökük szelleme tért vissza.
Második napja csatáznak egy kardszárnyú delfinért a tudósokkal a kanadai indiánok. Luna, ahogy a tudósok hívják három évvel ezelőtt vesztette el családját és a Vancouver-közeli vizekbe költözött. A hivatalos keresztségben L98 névre hallgató delfint a kutatók egy sárga hajóval próbálják kicsábítani a vancouveri öbölből, vissza kétszáz kilométerrel délebbre fekvő otthonába.

A törzsfőnök lelke

A helyi Mowachaht-Muchalaht indiántörzs tagjai azonban kenuikkal próbálják elterelni a delfin figyelmét. Tsu'Xiit, ahogy hívják, pontosan egy héttel azután érkezett az öbölbe, hogy meghalt egyik törzsfőnökük. A tisztelve szeretett vezér halála előtt azt ígérte, hogy kardszárnyú delfinként tér majd vissza népéhez. L98 látszólag megfelel a leírásnak.

Az AP jelentése szerint a csata már két napja folyik, elől halad a tudósok sárga hajója, aztán a delfin, akit az indiánok kenui követnek. Luna Tsu'Xiit L98 az egészből valószínűleg csak a pezsgésre figyel oda, és tekintve, hogy felettébb szociális, valószínűleg élvezi is a felhajtást. A kutatók szerint a kardszárnyú delfinek határozottan társas lények, elég ritkán hagyják el családjukat.

Kéttonnás pajtás

Ha mégis megteszik, az emberek barátságát keresik. Ezzel azonban magukat és újonnan lelt barátaikat is veszélyeztetik, a hajókkal játszadozva a delfin magában és az emberekben is kárt tehet. Luna "egy nagydarab magányos víziemlős, aki nincs tisztában saját erejével" - figyelmeztet a közel két tonnás állat jelentette veszélyekre John Nightingale, a vancouveri Akvárium igazgatója.

  • Tippek
  • Árfolyam