Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Pszichiáterek vizsgálják a zuglói túszejtőt

2006.02.03. 10:09
Őrizetben van a 19 éves fiatalember, aki csütörtön túszul ejtette a Füredi parki családsegítő munkatársait, de a rendőrség kezdeményezi előzetes letartóztatását. Beszámíthatósága egyelőre kérdéses.

Egyelőre őrizetben van az a fiatalember, aki csütörtökön a főváros XIV. kerületében, a Füredi parki családsegítő szolgálat irodájában egy gázpisztollyal tíz embert túszul ejtett. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség kezdeményezi előzetes letartóztatását.

A motiváció

A túszok és a fiatalember meghallgatása után a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az akció célja figyelemfelhívás volt. „A férfi nem kapott munkalehetőséget, hátrányos szociális helyzetben volt, így akarta felhívni magára a figyelmet” – mondta el Schőn Péter.

A 19 éves férfihez elmeorvosi és pszichiátriai szakértőket rendeltek ki, akik kivizsgálják, hogy beszámítható volt-e. A szakértői vizsgálat eredménye egy-két héten belül várható, és döntően befolyásolja majd a fiatalember büntetőjogi felelősségrevonását. Schőn szerint korai lenne túszejtésnek minősíteni az esetet. Ha azonban bebizonyosodik, hogy fegyveres emberrablás történt, akkor legkevesebb öt, maximum tizenöt év börtönre ítélhetik az elkövetőt. Bővebben a csütörtöki akcióról.

Az elmúlt 30 év magyarországi túszejtései

1973. január 7-12. - Balassagyarmaton a helyi középiskolai leánykollégiumban egy fiú testvérpár határőrtiszt édesapjuk szolgálati fegyvereit megszerezve, a szünidőről a kollégiumba visszaérkező vidéki tanulólányokat egy hálószobába kényszerítve elbarikádozta magát. A rendőrség tárgyalási szándékára géppisztolysorozatokkal válaszoltak, majd további fegyvereket és szabad Nyugatra távozást követeltek. Saját apjukat is lelövéssel fenyegették meg, csak egyetlen embert, a kórház pszichiáter főorvosát engedték be. Január 12-én mesterlövészek három találattal megölték az idősebb testvért, öccse megadta magát, a túszok sértetlenül kiszabadultak.

1991. augusztus 27. - Zatount Djamel algériai állampolgár debreceni lakásában túszként tartotta fogva az épület házfelügyelőjének gyermekét. A négyéves kisfiút azért ejtette túszul, hogy láthassa válófélben lévő feleségét és az asszonnyal élő gyermekét. A hat és fél órán keresztül fogva tartott kisfiút kommandósok sértetlenül szabadították ki. A Legfelsőbb Bíróság nyolc és fél évi fegyházbüntetéssel sújtotta a férfit.

1993. december 10. - Baján, a III. Béla Gimnáziumban egy harmadik osztályos tanuló gépfegyverrel túszul ejtette öt osztálytársát és elbarikádozta magát az iskolában. A túszejtőt, aki azt követelte, hogy nyilatkozatot tehessen a televízióban, a rendőrség különleges szolgálata végül fegyverhasználat nélkül lefegyverezte.

1995. január 1. - Miskolcon egy férfi fejenként 80 ezer forintot követelt három salgótarjáni lány szüleitől, hogy fogva tartott gyermekeiket szabadon engedje. Rendőri közbelépés után a lányokat szabadon engedték.

2002. június 27. - A debreceni Tócós-kerti lakótelep egyik több emeletes épületének egy lakásában többszörösen körözött bűnözőt akartak őrizetbe venni a rendőrök. A férfi a családtagok közül három nőt túszul ejtett és elbarikádozta magát és egyikük megölésével fenyegetőzött. A túszokat kommandósok szabadították ki.

2003. augusztus 1. - Győrben, a sétáló utcában egy férfi túszul ejtett egy fiatal nőt, akire kést és pisztolyt fogott. A rendőrség a túszt kiszabadította, de az akció közben a megyei főkapitány-helyettes mellkasi sérülést szenvedett.