Már kilencen belehaltak az újtípusú tüdőgyulladásba

2003.03.17. 08:13
Egy kínai tartományban ütötte fel a fejét az egyelőre gyógyíthatatlan, magas lázzal és légzési problémákkal vagy köhögéssel járó atípusos tüdőgyulladás. A WHO szerint eddig 150 esetet regisztráltak és kilencen haltak bele a rejtélyes kórba. Magyarországon is fokozott ellenőrzéseket vezetnek be. A Ferihegyi repülőtéren az ÁNTSZ fokozott felügyeletet lát el, minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak.
Világszerte óvintézkedéseket hoztak az új típusú tüdőgyulladás ellen, hazánkban is fel kell készülni, hogy bárki behozhat bármilyen kórokozót - nyilatkozta Szentgyörgyi Ildikó, az Országos Tisztiorvosi Hivatal ügyeletese a Magyar Hírlapnak.

Veszélyes ázsiai utazások

Egy kínai tartományban ütötte fel a fejét az egyelőre gyógyíthatatlan, magas lázzal és légzési problémákkal vagy köhögéssel járó újtípusú tüdőgyulladás. A WHO szerint eddig 150 esetet regisztráltak és kilencen haltak bele a rejtélyes kórba. Az utóbbi napokban négy haláleset történt, Kínában, Hongkongban, Szingapúrban és Vietnamban. De a kór felütötte a fejét már Kanadában és Németországban is. Az influenzaszerű betegség lappangási ideje 2-7 nap. A járvány megfékezését nehezíti, hogy ismeretlen vírustörzsről van szó, amely nem reagál az antibiotikumokra.

Az Egészségügyi Világszervezet globális riadót rendelt el egy Távol-Keletről származó, gyorsan terjedő tüdőgyulladás miatt. A kórokozó könnyen terjed: Hanoiban egyetlen beteg húsz kórházi alkalmazottat fertőzött meg. A betegség halálos kimenetelű is lehet, Kínában 305 esetből 5 végződött halállal. A Hong Kong-i egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy 23 kórházi alkalmazott lett lázas, s közülük nyolcnál a tüdőgyulladás korai tüneteit mutatták ki a röntgenfelvételek. A kutatók nem találtak összefüggést a Hong Kong-ban nemrégiben kitört madárinfluenza-járvány és a megbetegedések között.

Már Szlovéniában is diagnosztizálták

Az Egyesült Államokban és több európai országban is óvintézkedéseket hoztak, a repülőtereken fokozott ellenőrzéseket végeznek, és felhívják az emberek figyelmét, hogy lehetőleg Ázsia érintett térségeibe ne utazzanak. Magyarországon is fokozott ellenőrzéseket vezetnek be. A Ferihegyi repülőtéren az ÁNTSZ fokozott felügyeletet lát el, minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak.

Atípusos tüdőgyulladás tüneteit mutatja egy szlovén nő, aki tíz napja érkezett haza Vietnamból - írja az MTI. A nőt a fertőző kórokra szakosodott ljubljanai klinikán kezelik, és a laboratóriumi vizsgálatok kizárták nála a tüdőgyulladás minden egyéb válfaját. - Nagy a valószínűsége, hogy atípusos tüdőgyulladásban szenved - mondta Keber, jelezve: a tárca megtette a megfelelő intézkedéseket, és otthonmaradásra kérte azt a tíz személyt, aki közelebbi kapcsolatban volt a beteggel. A hölgy viszonylag jól van - tette hozzá a miniszter.

  • Tippek
  • Bankszámla